Hopp til hovedinnhold


Mener akuttberedskapen på Innherred settes i spill

Akuttberedskapen på Innherred kan bli dårligere, som følge av grep som Helse Nord-Trøndelag nå jobber med, skriver Trønder-Avisa (krever innlogging).
Inderøy-ordfører Ida Stuberg (Sp) og varaordfører Øystein Bjørnes (H) i Steinkjer er bekymret for akuttberedskapen på hele Innherred. Et møte med Helse Midt-Norge for ei drøy uke siden, gjorde de ikke mindre bekymret.
– Det handler egentlig om den totale beredskapskapasiteten innenfor hele Helse Nord-Trøndelag sitt område. Det er krevende når kommuner blir satt opp mot hverandre, sier Stuberg.
Stuberg snakker blant annet om Leksvik-ambulansen, som kan bli overført til St. Olavs Hospital og dermed bli en del av ambulanseflåten i sør.
– Jeg ser med bekymring på totalsituasjonen. Det som skjer ett sted vil få konsekvenser for helheten. Forsvinner Leksvik-ambulansen over til St. Olav, betyr det økt trøkk på ambulansene i Steinkjer og Levanger. Det går på bekostning av tryggheten til hele Innherred, mener Inderøy-ordføreren, og viser til at det allerede er stort trøkk på ambulansetjenesten i disse kommunene.

Økte kommunale kostnader

– Hva sier dere hvis dere får et tilbud om en enmannsbetjent helsevaktbil, i stedet for et ambulansetilbud?
– Vi skal ikke være allergiske mot nye ting, men akkurat det har vi ikke diskutert. Jeg mener imidlertid at det er grunnlag for en ambulanse i vårt område, og Mosvik ville ha vært en god plassering for denne. Dette underbygges av også av Helse Nord-Trøndelag sin beredskapsanalyse. Der har vi også lokaler tilgjengelig, sier Stuberg, og legger til at hun skjønner at det er knappe ressurser i helseforetaket.
– Derfor må nasjonale myndigheter på banen og legger mer penger i potten til helseforetaket. Vi kan i alle fall ikke risikere at kostnader til for eksempel ei helsevakt blir skjøvet over på kommunene. Det har vi ikke fått noe svar på ennå, sier Stuberg.

– Ikke åpen prosess

Varaordfører Øystein Bjørnes (H) i Steinkjer er svært kritisk til det som skjer rundt deprehospitale tjenestene i norddelen av Trøndelag. Han mener at det som nå er i ferd med å skje, er behandlet bak lukkede dører og uten at styret har fått sagt sitt.
– Det at Helse Nord-Trøndelag og St. Olavs Hospital er i ferd med å gjøre noe med ambulansen i Leksvik har det ikke vært en åpen prosess rundt. Det er snakk om strukturelle endringer, da må de styrende organer på banen, mener Øystein Bjørnes.
Bjørnes er ikke i tvil om at det økonomi som står i høysetet når Helse Nord-Trøndelag nå ønsker å prøve ut alternative modeller for ambulansetjenesten.
– Det er ikke faglig begrunnet, mener Bjørnes.
Les mer om saken hos Trønder-Avisa (krever innlogging)