Hopp til hovedinnhold


Felles nødnett med Sverige

Når ambulansen i Østfold tidligere ble kalt ut til trafikkulykker på den andre siden av grensen, kunne de ikke få direkte kontakt med svenske kollegaer. Nå kan de enkelt kommunisere ved å bruke et ny felles tjeneste for nødkommunikasjon, NOSE ISI. Dette skriver Helse Sør-Øst.

Se også Ambulanseforum på Facebook: Video av offisiell åpning av NOSE ISI
NOSE ISI står for norsk-svensk grenseoverskridende kommunikasjon (ISI – Inter System Interface).
Systemet som nå er tatt i bruk i store deler av Norge og Sverige, er testet ut i grenseområdet Østfold - Västra Götalandsregionen over en lengre periode. Nå er systemet i full drift.
– Vi har utelukkende gode erfaringer med den nye tjenesten. Muligheten til å kommunisere i felles talegrupper med våre svenske kollegaer er viktig for å løse akuttmedisinske oppdrag og syketransport i fellesskap, til beste for pasientene, sier Fleming Widell, rådgiver i prehospital avdeling i Sykehuset Østfold.
Den nye tjenesten gjør det nå mulig for AMK-sentraler, ambulansepersonell og sykehus å snakke med hverandre i talegrupper på tvers av landegrensene, både i Nord-Norge, Midt-Norge og i Østfold.
– Det betyr at vi kan ha kontakt med ambulansene våre, samme hvor de befinner seg i Sverige, sier Merete Storli Tveit, avdelingssjef i prehospital avdeling i Sykehuset Østfold.

Les hele saken her