Hopp til hovedinnhold
Hjerte. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Hjerte. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


#37 Aksjon hjertekompresjonsmaskiner

I dagens podkastepisode forteller Tom Willy Thomassen, paramedisiner i Tromsø, om hvorfor han startet en innsamlingsaksjon for å få hjertekompresjonsmaskiner.

De fleste norske ambulansetjenester har ikke slike maskiner i ambulansene. Det betyr at man ikke kan frakte hjertestanspasienter inn til sykehus under pågående hjertelungeredning.

Bak podkast-serien «Du puster for fort» står Ole Kristian Andreassen som jobber fulltid som paramedisiner i Oslo universitetssykehus' ambulansetjeneste.

Thomas Willy Thomassen. Foto: Du puster for fort
Thomas Willy Thomassen. Foto: Du puster for fort

Det skal sies at en god del ambulansetjenester har enkelte hjertekompresjonsmaskiner stående på ambulansestasjonen, slik at om man får melding om en hjertestans, så kan man ta med maskinen ut.

Men om det skjer to hjertestans på samme tid, så har man kanskje et problem?

Smaken på teknologi

Tromsø-stasjonen fikk lånt ut to Corpuls-maskiner for å teste ut i hjertekompresjonsmaskiner i halvannet år, fordi noen medisinstudenter skulle skrive en studieoppgave.

Maskinene måtte leveres tilbake i august i fjor da studentene hadde fullført studien. Sykehuset hadde ikke råd til å kjøpe dem. I mellomtiden opplevde de ansatte å redde liv. Også unge liv.

– Da maskinene ble tatt fra oss var det tilbake til 1990. Å stå ute og jobbe til vi så livstegn fra pasienten, sier Tom Willy.

Det føltes som et stort tilbakeskritt.

– Ideen om en innsamlingsaksjon starta rett før jul på en konsert. En entreprenør opplyste at de ga penger til veldedige formål, forteller han.

Dermed fikk han en ide om at det kunne være mulig med en kronerulling for å få kjøpt kompresjonsmaskiner. Han sendte ut mail til mange bedrifter i Tromsø.

– Vi fikk mange napp og initiativet gikk sin gang. Så heiv Mads Gilbert og flere andre luftambulanseleger og ambulansearbeidere seg på.

113-dokumentarserien ga moment

I løpet av en uke gikk det varmt, og de fikk samlet inn 2,2 millioner.

– Det varmer et paramedic-hjerte, sier Tom Willy. – At folk ønsker å gi så mye penger, både private og bedrifter. Det sier litt om hvor sterkt ambulansetjenesten i Norge egentlig står og hva den betyr for befolkningen i Norge.

Ole Kristian Andreassen nevner også dokumentarserien 113. Har den hatt en påvirkning?

– Ja, det tror jeg. For ambulansetjenesten er egentlig en ganske lukket etat. Ikke så mange vet hva vi gjør. Og det har kommet fram i serien. Vi gjør mye mer enn å sitte bak et ratt og kjøre bil. Det har nok gjort sitt til at folk vil støtte.

Planen var opprinnelig å samle inn maskiner til ambulansetjenesten i Narvik, Harstad og Tromsø. Der er det sykehus i nærheten, og befolkningstettheten er størst, og dermed også forekomsten av hjertestans.

– Men det ble litt mer enn bare de tre.

Nå er ambisjonene større. Hør om planene nå.

Tom Willy er overbevist om at dette vil berge flere som kan komme inn til sykehus og få endelig behandling.

Vil du høre mer?