Hopp til hovedinnhold


Sykehuset vil ansette folk med militær bakgrunn

Dobbelt så mange ansatte på sykehuset fikk alvorlige skader i 2018 sammenlignet med 2017. Nå vil Stavanger universitetssjukehus (SUS) ansette folk med bakgrunn fra militæret, politiet eller vektertjeneste, ifølge Stavanger Aftenblad.
I 2018 var det 24 skader som resulterte i fravær fra arbeid og 11 skader som krevde medisinsk behandling eller behov for tilrettelagt arbeid på Stavanger Universitetssjukehus (SUS).
Til sammenligning var det året før 15 fraværsskader og 2 skader som krevde medisinsk behandling eller tilrettelagt arbeid.
Ser man på de nasjonale HMS-indikatorene som måler antall fraværsskader, antall tilfeller av alternativt arbeid etter skade og andre personskader utenom førstehjelpsskader per million arbeidstimer, ser vi en dobling i samme periode fra 1,5 til 3.
Ser man på de ulike avdelingene på sykehuset, er det de psykiatriske klinikkene som rapporterer om flest tilfeller av vold og trusler, men også mottaksklinikken og ambulansetjenesten (prehospital klinikk) har en relativt høy frekvens.

Ansatte frykter trusler

Under onsdagens styremøte i Helse Stavanger etterlyste ansatterepresentant Mette Øfstegaard løsninger på hvordan en kan få bukt på problemet med trusler mot de ansatte. Hun påpekte blant annet at mange av de ansatte kvier seg for å gå med identifikasjonskort med etternavn fordi truende pasienter da kan finne ut hvem de er og hvor de bor.

Bekymret for sikkerheten til de ansatte

Styreleder Stener Kvinnsland i Helse Stavanger bemerket at antallet ansattskader i helseforetaket er et stort problem. Ett av mange tiltak sykehuset har satt i gang for å få ned ansattskadene, er å se på muligheten for å ansette personer med erfaring fra andre yrkesgrupper.
På St. Olavs hospital i Trondheim har startet et prosjekt med å ansette folk med bakgrunn fra politiet, militæret eller vektertjeneste.
– I Trondheim hadde de utfordringer ved at de mistet en del erfarent personell i forbindelse med en omorganisering. De bestemte seg da for å rekruttere folk med en annen yrkesbakgrunn, men som samtidig hadde et ønske om å jobbe med psykisk helsevern, forteller klinikksjef Helle Schøyen ved klinikk psykisk helsevern voksen på SUS.
Les mer om saken hos Stavanger Aftenblad