Hopp til hovedinnhold


Nye retningslinjer for nalokson skal øke tilgangen i Sverige

Opioidavhengige personer i hele landet bør få tilgang til overdosemotgiften nalokson, ifølge den svenske Socialstyrelsen (tilsvarer Helsedirektoratet). Det skriver Läkemedelsvärlden.

Tirsdag publiserte Socialstyrelsen oppdaterte nasjonale retningslinjer for helse og omsorg ved misbruk og avhengighet. De inneholder en ny, sterk anbefaling om at helse- og omsorgssektoren i hele landet bør tilby naloksonprogram.
– Legemiddelet kan redde liv ved en opioidoverdose, og nå finnes alle forutsetninger på plass for at flere regioner skal kunne starte naloksonprogram som kombinerer utskriving og utdeling av nalokson med utdanning, sier Olivia Wigzell, Socialstyrelsens generaldirektør.
Målgruppen er personer som misbruker opioider. Det handler både om narkotikaklassifiserte substanser som heroin og om smertestillende opioidlegemidler som tramadol og oxikodon. Legemiddelet nalokson kan oppheve overdoser av opioider og finnes nå også som nesespray.
Sverige har fått kritikk av EU for den internasjonalt sett høye overdosestatistikken. Hvert år dør cirka 900 personer på grunn av opioidoverdoser.
Anbefalingen er en fortsettelse av de seneste årenes arbeide for å øke tilgjengelighet til det livreddende legemiddelet.
Siden august i får redningspersonell gi nalokson i påvente av ambulanse, og i november ble det mulig for sykepleiere å foreskrive nalokson.
Å skrive ut resepter på nalokson til opioidmisbrukere har blitt testet i Skåne, Uppsala og Stockholm ved særskilte steder. Nå anser Socialstyrelsen at tiden er moden for å tilby naloksonprogram med utdeling og utdanning på flere steder.
Socialstyrelsen har også publisert utdannings- og informasjonsmateriell om overdoser og nalokson.
Tanken er at opioidavhengige personer skal få økt kunnskap om blant annet tegn på en overdose og hvordan nalokson skal brukes. Da kan de også spre kunnskapen videre.
– Nå er det opp til regionene å ta beslutningen om å innføre dette, sier Stefan Brené, prosjektleder for retningslinjearbeidet hos Socialstyrelsen.
Les mer om saken hos Läkemedelsvärlden