Hopp til hovedinnhold


På Lindmo: «113»-Maja – Det er en syk følelse å stå der med et menneskes liv i handa

Se Maja Lauritsen og Mads Gilberts beste triks for å roe ned mennesker. Fredag kveld treffer man begge to i programmet Lindmo på NRK1 klokken 21.25, skriver NRK Troms.

Se for deg at du sitter hjemme i stolen, har kjempevondt i brystet og er veldig redd. Endelig kommer ambulansen.
Dette scenarioet møter stadig Mads Gilbert, klinikkoverlege for akuttjenestene ved universitetssykehuset i Nord-Norge, og ambulansefagarbeiderne Maja Lauritsen i sin arbeidshverdag.
– Da kommer vi inn, nærmer oss i øyehøyde og går tett på pasienten. Så sier vi: Hei. Dette skal gå bra. Er du redd? forteller Gilbert.
Maja og Mads er blant hovedkarakterene i NRKs nye TV-serie 113. Gjennom serien blir man kjent med ansvaret de har for menneskers liv og helse fra Trøndelag til kanten av Nordishavet.
Hvis pasienten er skikkelig redd har Mads Gilbert to triks som sier alle kan benytte seg av, og som ambulansearbeiderne ofte bruker: kropps- og blikkontakt.

To triks alle kan gjøre

Mads eller Maja varmer hendene ved å gni dem mot hverandre og legger dem så rundt ansiktet til pasienten.
– Så sier jeg: Ikke være redd. Du skal ikke dø. Dette skal vi klare sammen og vi skal ikke gå fra deg. Og det kan alle gjøre. Vi kan alle trøste hverandre med den menneskelige nærheten, sier Mads Gilbert.
Maja sier mange av menneskene de møter er i den sonen av redsel når ambulansetjenesten, legevakta eller stemmen på 113 skal hjelpe pasienten ut av det.
– Da må jeg se mennesket og situasjonen personen står i, bruke sansene og se, føle og tenke for å se helheten og for å kunne hjelpe, sier Maja.
Å beholde roen selv kan man også øve på, sier Mads Gilbert, og forklarer:
– Vi snakker sammen på vei ut om hva som vil møte oss, og så lager vi en plan for oppdraget. Å støtte hverandre kan for eksempel bety å ta hverandre på skuldra og å rydde unna redslene våre før vi kommer fram, forklarer han.
Les mer om saken og se tv-klipp fra kveldens Lindmo hos NRK Troms