Hopp til hovedinnhold


Millionkutt i Helse Møre og Romsdal, men ikke 200 hoder

Styret i helseforetaket opphever vedtaket om å «gjennomføre en nedbemanning med 200 årsverk». Nå er dette om- regnet til 131 millioner, skriver Sunnmørsposten.
Det bestemte styret i Helse Møre og Romsdal i det ekstraordinære styremøtet som blei gjennomført per telefon tirsdag. Styreleder Ingve Theodorsen hadde hasteinnkalt styret for å «justere ordlyden» og presisere vedtaket om nedbemanning av 200 årsverk, som blei gjort 4. desember.
Styret presiserer altså nå at det ikke er snakk om å kutte 200 hoder, men å kutte kostnader tilsvarende 200 årsverk – omregnet til 131 millioner.
Som tidligere, kommer kuttet i tillegg til allerede identifiserte innsparingstiltak på 68 mill. – som må gjennomføres med 100 prosent effekt, understreker styret.

Kutt-tiltak

Vedtaket får trolig ingen praktiske konsekvenser for prosessen som foregår i helseforetaket, der det jobbes i hele foretaket for å oppfylle styrets krav om innsparinger.
I dag skal kuttforslagene legges fram for foretakstillitsvalgte, verneombud og brukerrepresentanter, før styrepapirene skal legges ut torsdag.
24. januar skal tiltakene opp i et ekstraordinært styremøte.

Kuttforslag i prehospital tjeneste

Helse Møre og Romsdal har 33 ambulansestasjoner og aktiviteten på disse varierer betydelig. Stasjoner med liten aktivitet blir vurdert slått sammen og/eller at ambulansepersonellet har andre oppgaver i kommunen i tillegg til beredskapen.
Dette prosjektet krever et tett og godt samarbeid med kommunene, og forventet oppstart er 1. september 2019.

Kuttforslagene som kan komme:

Overtid:
Det blei brukt overtid tilsvarende 151 årsverk i 2018. Et prosjekt for å redusere faste årsverk, frivillig utvidet arbeidstid, bemanningsfaktorer og overtid skal kunne spare inn 80–120 årsverk.
Sengeprosjekt
Reduksjon av liggedøgn og antall sengeposter, særlig innenfor post, intensiv og dagkirurgi. Samlokalisere sengeposter i Ålesund og Molde: 40–50 senger.
Psykisk helse og rus
Sengeposten i distriktspsykiatrien på Sjøholt DPS foreslås nedlagt. Man vurderer alderspsykiatri og «pasientfjerne» tilbud i klinikk, og sammenligner bemanning/ tilbud i klinikken.
Fødetilbud
Samle fødetilbudet i Molde og Kristiansund.
Rehabilitering
Forslag om å redusere antall senger innenfor spesialisert rehabilitering med 33– fra 52 til 19. Det betyr trolig nedlegging av rehabiliteringssentrene på Mork og Aure. De revmatologiske sengene i Ålesund, som er den eneste revmatologiske avdelingen i fylket, vurderes fjernet.
Andre tiltak
Outsourcing av ikke-pasientnære tjenester som kiosk og kafé.
Operasjonsflyt.
Audiopedagogikk.

Les mer hos Sunnmørsposten her