Hopp til hovedinnhold


Suksess med liaisoner på AMK

De siste fem ukene har personell fra Forsvaret vært liaisoner på Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral ved Sykehuset Innlandet og på St. Olavs hospital. Tilbakemeldingene er strålende, melder Forsvaret.
Med unntak av en kortere periode med militære liaison på akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i Finnmark, er det første gang det har vært militære liaisoner på AMK-sentraler i Norge.
Avdelingssjef for AMK i Innlandet, Arne Stokke, sammenligner Trident Junctures 50 000 soldater med antallet besøkende i området under påsken. AMK ved Sykehuset Innlandet dekker til vanlig et område på størrelse med Danmark med cirka 400 000 fastboende.
– Mens påsketurister har ski og staver har soldatene kjøretøy og utstyr som medfører høyere risiko. Liaison-funksjonen har vært en suksess for å takle dette, sier Stokke.
– Læringa har skjedd hver dag inne i AMK sentralen, bare gjennom å ha Forsvarets AMK liaisoner til stede.

Gjensidig forståelse

Forsvarets AMK-liaisoner har hatt en viktig oppgave med å bidra til at AMK-operatørene har nødvendig situasjonsforståelse om militære sanitetsressurser. Dette inkluderer koordinering av militære luftambulansehelikoptre, militære ambulanser og militære pasienter som kommer inn til spesialisthelsetjenesten. Forsvarets liaison ved AMK Innlandet, Kristian Elden, forteller at dette bidrar til at sivil helse og militær sanitet kan trekke på hverandres resurser gjensidig.
– Opplegget skaper en gjensidig forståelse begge veier, sier Elden.  Det er ikke bare vi liaisoner som bidrar med bedre forståelse til AMK, men AMK bidrar med bedre forståelse for Forsvaret også, i rammen av totalforsvaret, mener Elden.
Trident Juncture og helseberedskapsøvelsene har gitt både Forsvaret og AMK sentralene verdifulle erfaringer. Dette gir viktig kunnskap for å kunne håndtere fremtidige menneskeskapte og naturskapte kriser.

Opprettholdt beredskap

I Trøndelag har militære ambulanser i mange tilfeller rykket ut fram til sivil ambulanse kan overta pasienten. Andre ganger har militær ambulanse kjørt i møte med sivil ambulanse og overtatt pasienter for transport til sykehus. I tillegg flytter Forsvaret sine ambulanser til beredskapspunkter hvis sivil ambulanse i området er på "langtur" ut fra eget område. På den måten har Forsvaret bidratt til at det sivile samfunn får opprettholdt sin beredskap i områder med få sivile ressurser.
Avdelingssjef Medisinsk nødmeldetjeneste og AMK sentral ved St. Olavs hospital, Kirsten Mo Haga, er fornøyd med samarbeidet som hun mener har bidratt til økt trygghet i løpet av øvelsen.
– Samarbeidet med Forsvarets liaisoner her på St. Olavs hospital har fungert helt utmerket. De har tipset og tilbudt bruk av militære ressurser i situasjoner der Forsvaret enten har vært nærmest eller det har vært få tilgjengelige sivile ressurser, sier Mo Haga.
Les mer om saken hos Forsvaret