Hopp til hovedinnhold


Krever at departementet tar ambulansebåtsaken

– Kynisk perspektiv der økonomisk innsparing går foran menneskeliv, mener Harstad kommunestyre, ifølge Harstad Tidende.
Bakgrunn: UNN fjerner ambulansebåten
Les også: Ambulansebåtvedtak står fast
Siste: Sykehus-økonomien er en stor utfordring
Ordfører Marianne Bremnes legger frem følgende uttalelse til kommunestyret 20. november:
"Harstad kommunestyre krever at styret i Helse Nord og helse- og omsorgsdepartementet vurderer forsvarligheten i UNNs vedtak om fjerne ambulansebåten i Vågsfjordbassenget. Kommunestyret ber også Fylkesmannen, som tilsynsmyndighet, om å gå inn i saken.
For Harstad kommunestyre er det uforståelig at UNN-styret ikke tar seg bedre tid i denne saken. ROS-analyser mangler eller er ufullstendige. Det fortsatt en del ubesvarte spørsmål knyttet til alternativet med beredskapsferge og sykebil.
Kommunestyret ser også med bekymring på, og aksepterer ikke at den akuttmedisinske beredskapen svekkes. Nedleggelse av ambulansebåten vil gjøre at UNN helseforetak vil være langt i fra å innfri Stortingets anbefalte responstider. Dette er en svekkelse av beredskapen, og Harstad kommunestyre forventer at Helse Nord sikrer at den akuttmedisinske beredskapen i kommunene er innenfor Stortingets anbefalte responstider.
Harstad kommunestyre vil påpeke at UNNs håndtering av akuttberedskapen generelt, og ambulansebåtsaken i Vågsfjordbassenget spesielt, skaper utrygghet og usikkerhet hos folk og i lokalsamfunn. Ved akutt sykdom, som blant annet hjerteinfarkt eller hjerneslag, teller minuttene. Det er åpenbart at den forlengede responstid sammen med den nye situasjonen for de deler av øyriket som ikke har bilforbindelse, vil sette beboernes liv og helse i fare.
Ved å møte akutt sykdom og skade tidligst mulig, oppnås tidlig diagnostikk, tidskritisk behandling og rask transport til riktig nivå i helsetjenesten. Dette vil være livreddende, begrense funksjonstap og sikre bedre helse hos befolkningen. Satsing på akuttkjeden vil derfor være god samfunnsøkonomi.
Harstad kommunestyre aksepterer ikke en utvikling der akuttberedskapen bygges ned, og ansvaret i realiteten overlates til lokale krefter som tilfeldigvis er tilgjengelig.
Ambulansetjenesten er faglig styrket de siste årene, som et resultat av nye kompetansekrav og forskrifter. At en styrket ambulansetjeneste i neste omgang sentraliseres, er ikke akseptabelt.
Vi registrerer også at UNN forsøker å skyve ansvar for helseberedskapen i samfunnet over på kommunene.
Les mer om saken hos Harstad Tidende