Ny forskning: Vanlige smertestillende kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer

Vanlige smertestillende øker risikoen for å rammes av slag og hjerteinfarkt, skriver VG.

En ny studie viser at vanlige smertestillende kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Resultatene er publisert i British Journal of Clinical Pharmacology.

Studien viste at én av 330 voksne som tok det smertestillende middelet ibuprofen, løp en økt risiko for å rammes av hjerteinfarkt eller hjerneslag innen fire uker. Daily Mail har omtalt studien, og lister opp risikoen ved de ulike legemidlene.

Rapporten viser at én av 245 voksne som regelmessig spiser diklofenak, som i Norge blant annet som selges som Voltaren, risikerer å pådra seg hjerterelatert lidelse. Diklofenak har de siste tre årene ikke lenger blitt solgt reseptfritt i Storbritannia.

Én av 214 voksne som tar naproxen, som kan kjøpes på et hvilket som helst apotek uten resept, risikerer hjerteinfarkt eller hjerneslag, hevder forskerne.

Til tross for risikoen selges preparatene reseptfritt på apotek.
– Disse legemidlene bør definitivt ikke selges over disk, men bare på resept, sier Eva Swahn, kardiolog ved Linköpings universitetssykehus.

NSAID, som står for non-steroidal anti-inflammatory drugs, brukes for å gi lindring ved betennelse, smerte og feber. Årsaken er at de inneholder flere forskjellige virkestoffer, som hemmer kroppens egen produksjon av stoffer som dannes i økte mengder ved skade og betennelse, såkalte prostaglandiner.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk i Norge, mener den taiwanske studien i British Journal of Clinical Pharmacology bekrefter tidligere undersøkelser.

– Det er flere studier som har samme resultat. Bruken av NSAIDs i Norge har gått en del ned, men vi skulle gjerne redusert bruken ytterligere. Denne studien støtter anbefalingen om at paracetamol alltid bør være førstevalg ved smerter. Paracetamol går sammen med de fleste medisiner, og kan brukes i alle aldre, sier Madsen.

Steinar Madsen advarer også mot å bruke acetylsalisylsyre som smertestillende legemiddel på grunn av blødningsfare. I lav dose (75 milligram daglig) virker acetylsalisylsyre blodfortynnende. Nesten 400 000 nordmenn bruker lavdose acetylsalisylsyre (Albyl-E, Acetylsalisylsyre) for å forebygge hjerteinfarkt og hjerneslag.

Les mer om saken hos VG

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.