Hopp til hovedinnhold


Den eneste ambulansen i kommunen var opptatt da Jacob (1) fikk pustestans

– Vi ble kjemperedde. Jacob pustet ikke, og hadde kramper i kroppen, forteller mormor Gøril Pedersen til NRK Nordland.
Les også: Slår alarm om personellmangel i ambulansetjenesten - alvorlig og urovekkende
Gøril Pedersen og ektemannen Tor Roger hadde tatt sitt ett år gamle barnebarn med seg i svømmebassenget på Andenes når han plutselig får et anfall. Det har aldri skjedd tidligere, og kommer som et sjokk.
De snarrådige besteforeldrene ringte ambulanse umiddelbart. Men den eneste ambulansen på vakt i Andøy kommune denne dagen er ute på et annet oppdrag.
– Du kjenner på en stein i magen. Det var forferdelig skremmende.

Måtte velge mellom to pasienter

Pedersen forteller at hun etter hvert fikk vite at den andre pasienten allerede var båret inn i bilen da AMK-sentralen bestemte at den andre pasienten skulle settes av – og Pedersens barnebarn prioriteres.
I full fart med sirener og blålys startet turen til Nordlandssykehuset på Stokmarknes, en tur som tar om lag en time og 20 minutter.
Det ble ikke tid til å tenke på den andre pasienten som måtte forlate ambulansen.
– Men det er opplagt at AMK-sentralen og ambulansepersonellet blir satt til å ta noen vanskelige valg i løpet av en arbeidsdag. Det gjør vondt å tenke på, sier hun til NRK.

Får beskjed om å bytte ambulanse

På vei til sykehuset får ambulansepersonellet beskjed om at gutten må bytte ambulanse midt mellom Andenes og Stokmarknes, og at følget må vente på en ny ambulanse som skal komme fra Sortland.
– Ambulansepersonalet ga klar beskjed om at det ikke var forsvarlig med bilbytte. Jacob var koblet til slanger i bilen, og ingen visste når eller om han ville få et nytt anfall, forteller Pedersen.

– Tør vi reise hjem igjen?

Over hele landet bruker ambulanser mer tid enn anbefalt under utrykning, viser tall fra Helsedirektoratet. NRK har tidligere fortalt om Arne Emil Iversen som måtte bruke sin egen bil da naboen måtte på sykehus.
I de aller fleste kommuner i landet kommer ikke ambulansen innen de veiledende tidsfristene som er satt til 12 minutter i tettbygde strøk – det vil si tettsteder med en sammenhengende bebyggelse på minst 10.000 innbyggere – og 25 minutter i grisgrendte områder.
– Det vi har opplevd viser at beredskapen i Andøy ikke er god nok, mener hun.
Samtidig takker hun ambulansefolkene som fikk barnebarnet hennes trygt fram til sykehuset. Jacob ble sendt videre med ambulansefly til Bodø, hvor han fortsatt er til utredning.
– Det som er ekstra skremmende er at Jacob mest sannsynlig vil trenge akutt hjelp fra ambulanse i tida framover. Det hele familien spør seg nå er om det er trygt å reise hjem til Andenes.
Les mer om saken hos NRK