Nytt studium i paramedisin ved Universitetet i Stavanger

Styret ved Universitetet i Stavanger vedtok 18. oktober etablering av et nytt bachelorstudium innen paramedisin. Første kull kan starte opp allerede neste høst. Det melder Universitetet i Stavanger.

Inni ambulansen. Foto: Thinkstock

Les også: Paramedisin-studier i Norge

Samtlige utredninger og rapporter om kompetansebehov i ambulansetjenesten de siste 40 årene konkluderer med at det er et økende behov for høyere utdanning innen dette fagfeltet.

Klinikksjef Stephen J.M. Sollid ved prehospital klinikk ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) mener derfor at det er av stor viktighet for regionen at det etableres en bachelorutdanning innen prehospital akuttmedisin.

– At ambulansearbeidere får utdanning på universitetsnivå vil bidra til å styrke faglig kompetanse i feltet. Det kan også medføre et større rekrutteringsgrunnlag på sikt, og bidra til faglig utvikling innen prehospital akuttmedisin, sier Sollid.

Spennende arbeidsmuligheter for paramedisinere

Ambulansetjenesten har en viktig samhandlingsrolle som bindeledd mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, og oppgaven med å lede pasienten til riktig behandlingsnivå tilfaller ofte ambulansetjenesten. Derfor ser man et økt behov for økt kompetanse på dette feltet.

Stephen J. M. Sollid fremhever at målet er at utdanning på bachelornivå skal bidra til å styrke samspillet mellom primær- og spesialisthelsetjenesten, samt gi studenter etter fullført grad en bredere kompetanse og større grad av selvstendighet i tjenesten enn tidligere videreutdanninger for ambulansepersonell.

Les også: Universitetet i Stavanger uteksaminerte første kull masterstudenter i Prehospital Critical Care

Bachelorstudiet i paramedisin kvalifiserer hovedsakelig til arbeid i ambulansetjenesten, men andre deler av arbeidsmarkedet etterspør også denne kompetansen i økende grad. Dette gjelder for eksempel legevakt, hjemmebaserte tjenester, sprøyterom, akuttpsykiatriske institusjoner, akuttmottak, offshore, og Forsvaret.

Bachelor i paramedisin ved Universitetet i Stavanger vil bli treårig heltidsstudium med 20 studieplasser. Deler av utdanningen gjennomføres i samarbeid med bachelor i sykepleie hvor studentene følger samme undervisning og vurderingsform. Gjennom hele utdanningen vil det vektlegges arbeids- og undervisningsformer som fremmer integrering av teoretisk og praktisk kunnskap, inkludert simulering og ferdighetstrening. Studentene vil også gjennomgå opplæring i utrykningskjøring og ervervelse av kompetansebevis for utrykningskjøretøy.

Les hele pressemeldingen hos Universitetet i Stavanger

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.