Hopp til hovedinnhold


Lydløst mellom norske og svenske nødetater – to år etter storstilt lansering

To år etter lanseringsfest med EU-besøk og snorklipping, er det fortsatt ikke signal mellom norske og svenske nødetater i flere grensekommuner. Løsningen er derimot enkel – en programvareoppdatering som tar 30 minutter, per enhet, ifølge NRK Trøndelag.

– Vi skulle egentlig kunnet trykke en knapp og snakke direkte med svenskene. Dessverre må vi fortsatt ringe via sentraler og bruke tid på å nå riktige personer. Når vi må holde på slik, er det stor fare for å spre feilinformasjon.
Det sier Håvard Bye, brannsjef i Brannvesen Midt, som dekker flere kommuner nord i Trøndelag.
Etter flere år med planlegging, ble løsningen lansert med storstilt seremoni i Meråker i november 2016. Alt så ut til å fungere. Nødetatene gledet seg til et sømløst samarbeid med svenske kolleger.
Men så fort festen var slutt, ble det stille. Bokstavelig talt.

Problemer under skogbrannene i Sverige

Nesten to år er gått, men brannvesenet i grensekommuner melder om at de fortsatt ikke kan kommunisere mellom Nødnettet og det svenske Rakel.
Dette har visstnok ført til uheldige situasjoner, senest i sommer. Mannskap fra flere grensekommuner måtte bistå i kampen mot skogbrannene i Sverige. Både i Meråker og Lierne var de over grensa i to omganger. De ville bruke alle krefter på slukking, men måtte konsentrere seg om kommunikasjon.
– Vi uffet oss fælt. Svenskene stusser på hva vi driver med, forteller brannsjef i Meråker, Håvard Nicolausson.
Det manglende nødsambandet over riksgrensen skal blant annet gjelde Meråker, Lierne, Røyrvik, Verdal og flere kommuner i Nordland. Lierne kommune sendte nylig bekymringsmelding til Fylkesmannen.
Sigurd Heier, avdelingsdirektør i DSB, sier dette er en enkel jobb. Det tar 30 minutter å gjøre dette per terminal for en tekniker i DSB.
Hvorfor er det ikke gjort tidligere?
– Brukerne må kartlegge hvilke radioterminaler som skal brukes i Sverige. Deretter må tilgang til tjenesten bestilles og radioene oppdateres. Prosessen har tatt tid. Innledningsvis hadde vi også noen utfordringer med programvaren.
Les mer om saken hos NRK