Åpner for ny plassering av helikopter i «sort hull»

Miljøgifter i bakken og støy fra jagerfly tvinger Helse Nord til å flytte basen for ambulansehelikopter, bare tre år etter at den ble etablert. Nå varsles det omkamp om hvor basen skal ligge i fremtiden, ifølge NRK Nordland.

Nytt ambulansehelikopter. Illustrasjonsfoto: Luftambulansetjenesten HF

For fem år siden gikk debatten høyt om hvor en framtidig base for ambulansehelikopterene skulle plasseres.

Før dagens base ble satt i drift omtalte Vorland deler av områdene i Vesterålen og Ofoten som «sorte hull». Bakgrunnen var værutfordringer og lang avstand til nærmeste helikopter.

Nå åpner Helse Nord for at basen kan flyttes ut av Evenes.

Helikopteret skal dekke områdene på grensen mellom Nordland og Troms og innbyggerne var uenige om hvor den beste plasseringen var.

Styret i Helse Nord landet i 2013 på Evenes, men etter bare tre års drift ber ledelsen i Helse Nord styret om at arbeidet med en helikopterbase må starte på nytt.

Årsaken er at det er oppdaget høye nivåer med miljøgifter i bakken fra tidligere bruk av brannskum.

– Det er noe vi ikke var klar over den gang, sier fagdirektør Geir Tollåli i Helse Nord.

Varsler omkamp

En prosjektgruppe har allerede konkludert med at det ikke er mulig å plassere en ny base i umiddelbar nærhet av dagens base.

Helse Nord-direktør Lars Vordland anbefaler derfor at en ny prosjektgruppe skal vurdere hvor helikopteret skal stasjoneres i framtiden.

Ordfører Siv Dagny Aasvik i vesterålskommunen Hadsel mener det gir mulighet for omkamp.

– Jeg synes det er veldig bra at direktøren i Helse Nord er opptatt av at styret skal ha et best mulig grunnlag før man beslutter en så viktig investering for innbyggerne i Midtre Hålogaland.

Skal behandles av styret

Styret i Helse Nord skal 26. desember ta stilling til om vedtaket fra 2013 skal oppheves og om det skal opprettes en prosjektgruppe som skal vurdere hvor en ny base bør plasseres.

Les mer om saken hos NRK

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.