Tre prosent nedgang i antall vellykkede gjenopplivinger

De nye hjertestanstallene viser at andel vellykkede gjenopplivinger viser en liten nedgang fra 31 prosent i 2015 til 28 prosent i 2017, skriver Nakos.

Hjerte- lungeredning. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

De siste tallene fra kvalitetsindikatoren «HLR startet av tilstedeværende» ble nylig publisert på helsenorge.no.

Se også på helsenorge.no: Andel HLR fra bystander etter helseforetak – Helse Førde og St. Olavs Hospital på topp, Sykehuset Telemark på bunn

Les også: Hvor mange overlevde en hjertestans i Norge i 2016?

Mer: Nordmenn skal bli flinkere til å redde liv

På landsbasis i 2. tertial 2017 hadde tilstedeværende startet HLR før ambulansen ankom i 80,4 prosent av tilfellene. Det er en nedgang fra 82,0 prosent i samme periode i 2016, står det på helsenorge.no.

Høyest andel HLR i Helse Sør-Øst
Helse Sør-Øst RHF hadde høyest andel tilstedeværende som hadde startet hjerte-lunge-redning før ambulansen ankom med 82,9 prosent i 2. tertial 2017.  Helse Nord RHF hadde lavest andel med 74,7 prosent. I Helse Vest RHF og Helse Midt-Norge RHF var andelen på henholdsvis 76,5 og 77,6 prosent.

«Utviklingen de siste tre årene viser at et stabilt antall pasienter gjenopplives utenfor sykehus sammenlignet med befolkningstallet. Hvis vi ser på andel vellykkede gjenopplivninger, er det imidlertid en liten nedgang fra 31 prosent i 2015 til 28 prosent i 2017,» skriver Nakos.

Flere er inkludert enn før
Nakos tror det skyldes at det nå leveres inn mer data til Norsk hjertestansregister: Det er derfor flere inkludert i registeret, men det reddes likevel et like høyt antall mennesker.

«De siste årene har det vært et økende fokus på bruk av tilleggsressurser som brann og førstehjelpsgruppen i områder der det tar tid før ambulanse er fremme, disse kalles førsterespondenter eller akutthjelpere. Denne ekstraressursen regnes fra januar 2017 ikke som tilstedeværende i registeret, men som en egen gruppe. Dette kan være en forklarende årsak til at andelen HLR av tilstedeværende har gått ned i 2017,» skriver helsenorge.no.

Se tallene på helsenorge.no

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.