Hopp til hovedinnhold


De er der når du skal redde liv

Plutselig hjertestans rammer rundt 3000 mennesker i Norge hvert år. Hjerneslag rammer enda flere. De er avhengig av din hjelp når det skjer - og at menneskestemmen på den andre enden av telefonrøret hos 113 gir god veiledning, skriver Helse Stavanger på sin nettside.
AMK Vestre Viken: Foto: Fredrik Naumann/ Felix Features

Ved hjertestans utenfor sykehus går det i gjennomsnitt ni minutter fra publikum varsler helsetjenesten til første helseressurs er fremme hos pasienten. I mellomtiden er det du, som er på stedet, som er den akuttmedisinske ressursen. Men du er aldri alene.
Når du ringer 113 kommer du direkte til akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) - som gir veiledning og koordinerer ambulanseressurser.
I det nasjonale samarbeidet «Sammen redder vi liv» er AMK-sentralene i Norge et eget innsatsområde. Delprosjekt «113» sitt mandat er å utarbeide anbefalinger for hvordan sentralene kan bedre innsatsen og samhandlingen med innringer.
Alle landets AMK-sentraler deltar i prosjektet.

Overlever eller ikke

Når noen får plutselig hjertestans, er det viktig å starte med hjerte-lunge-redning (HLR) så raskt som mulig. Det kan være vanskelig for innringer å vite at pasienten har hjertestans - og det kan være vanskelig for operatøren på 113 å forstå at pasienten har hjertestans. Dette kan forsinke oppstart av HLR.
Les det hele her