Hopp til hovedinnhold


Sylvia (22) fikk anafylaktisk sjokk og besvimte få meter fra fjellkanten på Mannen: – Sea King-personellet var kjempeflinke

En svært dramatisk fjelltur endte i Sea King-helikopteret for 22-år gamle Sylvia Helene Lind. Nå er hun svært takknemlig og full av lovord for hjelpen hun fikk, ifølge Helgelendingen (krever innlogging).

Mandag denne uken tok Sylvia Helene Lind fatt på det som skulle bli hennes livs mest dramatiske fjelltur.

Noen timer tidligere var hun i familiebursdag.

Etter å ha forsynt seg av kakebordet følte hun seg en tanke uvel, og mistenkte at hun kunne fått i seg nøtter, som hun er ekstremt allergisk mot. Hun dro hjem, tok allergimedisin og ubehaget forsvant. Sammen med en venninne vendte hun snuten vestover til Hauklandsstranda med telt i bagasjerommet. Da hun derfra påbegynte turen opp til det 400 meter høye fjellet Mannen kjente hun ingen ting til den mildere allergireaksjonen fra tidligere på dagen, men tok med seg en adrenalininjenksjon for å være på den sikre siden.

– Da jeg begynte på turen var jeg overbevist om at alt var i orden, forteller Lind.

Lenge hadde hun rett. Det vesle turfølget kom seg vel 50 høydemeter unna toppen uten store vanskeligheter. Ute på eggen av det pittoreske fjellet tok turen imidlertid en dramatisk vending. Sylvia begynte å føle seg kvalm og svimmel. Hun fikk pustebesvær og venninnen fikk akkurat dradd henne vekk fra kanten, før hun gikk inn i et anafylaktisk sjokk og besvimte.

– Jeg var borte i et lite minutt. Da jeg kom til meg selv hadde tre andre kommet til stedet for å bistå. Jeg hadde vanskeligheter med å puste og store smerter. Jeg har hatt anafylaktisk sjokk tidligere, og følte meg ikke redd, men situasjonen var likevel veldig dramatisk, forteller 22-åringen.

Akutt og livstruende tilstand

Anafylaktisk sjokk er ifølge norsk helseinformatikk den sterkeste allergiske reaksjonen man kan oppleve.

På grunn av at det anafylaktiske sjokket rammer både blodomløpet og lufttilførselen er tilstanden akutt og livstruende. I panikken som bredte seg da Sylvia gikk inn i sjokktilstanden klarte ingen av de fire personene som etter hvert var til stede på fjellet å sette den intramuskulære adrenalininjeksjonen hun hadde med seg.

– De vurderte sammen med meg at vi ble nødt å ringe 113 for å være på den sikre siden. Vi forklarte situasjonen til AMK (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral, journ.anm.) som sa at Sea King helikopteret var i nærheten i forbindelse med en annen aksjon og kunne være der på kort tid, forteller Sylvia.

Etter drøyt 20 minutter var helikopteret på stedet. På grunn av det krevende terrenget i området kunne ikke helikopteret lande og Sylvia måtte heises ut av fjellet før hun ble flydd til sykehuset på Gravdal, hvor hun fikk akutt behandling og holdt over natten for overvåking. Hun er mektig imponert over hjelpen hun fikk, noe som er mye av grunnen til at hun velger å fortelle historien sin etter å ha fått skrekkopplevelsen litt på avstand.

– En trygghet å vite at så flinke folk er beredt

– Sea King-personellet var kjempeflinke. De hadde god dialog med AMK, responstida var rask og det var tydelig på måten de håndterte situasjonen at de hadde gjort dette 100 ganger før.

I den tilstanden jeg var i, hadde jeg ikke sjans å komme meg ned av fjellet uten hjelp fra Sea King- helikopteret. Det er absolutt en trygghet å vite at så flinke folk er beredt. Det viser hvor viktig Sea King-helikopteret er, forteller hun.

Les mer om saken hos Helgelendingen (krever innlogging)