Fem ambulansehelikoptre utflydd samtidig – prehospital leder slår alarm

I flere timer søndag var luftambulansene i både Bergen, Førde, Ål, Arendal og Dombås satt på bakken på grunn av hviletidsbestemmelser, ifølge NRK Hordaland.

Nytt ambulansehelikopter. Illustrasjonsfoto: Luftambulansetjenesten HF

Samtlige mannskaper hadde nådd øvre grense for hvor lenge de kan være i aktivt arbeid i løpet av et døgn.

– I løpet av 24 timer kan de ikke være i aktiv tjeneste mer enn 14 timer, forklarer leder for akuttmedisinsk avdeling i Helse Bergen, Øyvind Østerås.

Da pålegges de ansatte å hvile i åtte timer, og i den perioden er luftambulansen ubemannet, skriver Bergensavisen (krever innlogging).

– En stor del av økningen står passasjertransporter fra andre sykehus til Haukeland for, forteller han.

Østerås mener det viser stort behov for en ekstra luftambulanse til Vestlandet.

Østerås forteller at det har vært en stor økning i antall ganger luftambulansen i Bergen har vært utflydd, som er begrepet som brukes når mannskapet er pålagt hvile.

– Det er ikke aktuelt å utvide luftambulansen i Bergen med et helikopter til på kort sikt,  sier Pål Madsen, medisinsk rådgiver i Luftambulansetjenesten HF til BA.

Han forteller at det derimot er planlagt at luftambulansene i Helse Vest skal koordineres fra samme sentral, slik det allerede gjøres andre steder i landet.

– Det innebærer at en sentral har oversikt over alle helikoptrene. Erfaringer fra andre steder viser at det reduserer de situasjonene der alle helikoptrene er opptatt.

Les hele snutten hos NRK

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.