Fikk ikke ambulanse da han mistet tre fingre

AMK prioriterte ikke å la ambulanse rykke ut da Rune Engesvik klemte av seg tre fingre i en arbeidsulykke, ifølge Trønder-Avisa (krever innlogging).

AMK-sentralen i Sør-Trøndelag. Illustrasjonsfoto: Live Oftedahl

– Ambulansen kom ikke, selv om jeg hørte det ble sagt at jeg manglet fingre, sier Rune Engesvik. Han reagerer på manglende hjelp fra nødetaten.

– Når noe slikt skjer, så forventer man å få hjelp. Akkurat der og da vet man ikke omfanget. Flere fingre var kappet av, og av erfaring vet jeg at det står om tid for å kunne sy de på. Det var en ekstra stressfaktor for oss alle, sier Engesvik.

Kom i klem

Det var på torsdagens kveldsskift at det gikk galt. Engesvik skulle justere et rør under en jacket for at den skal kunne skipes ut fra Kværner Verdal.

– Jeg kom i klem mellom et rør og betongen. Jeg klemte av tuppene på pekefinger, langfinger og ringfinger

Han er fornøyd med førstehjelpen han fikk på Kværner Verdal da uhellet var ute, men forstår ikke at det ikke ble sendt ambulanse da sanitetspersonellet på stedet ringte AMK etter å ha vurdert situasjonen.

– For pasienten hjelper det å vite at det er faglig personell på veg, man blir roligere av det. Her var det stikk motsatt. Når slike ting skjer vet jeg at det kommer til å bli vondt og at man kan blacke ut. Det hadde hjulpet å bare få noe morfin i ambulansen for å ikke gå i sjokk, mener Engesvik.

Kjørt i personbil

I stedet ble han kjørt til Sykehuset Levanger med privatbil.

– Jeg husker at det ble sagt at dette har vi ikke tid til, nå kjører vi bare. Jeg hadde ikke fått smertestillende og var både kvalm og blek. Stakkars han som kjørte meg og holdt rattet i den ene armen og forsøkte å holde meg oppreist og våken med den andre. Og så hjalp det ikke å ha på nødblinken og henge på hornet heller, de andre trafikantene kjørte ikke til siden, forteller Engesvik, som ikke er spesielt imponert over medtrafikantene.

– Det er den lengste turen jeg har hatt mellom Verdal og Levanger.

Da det ble ringt etter ambulanse, men den ikke kom, fikk de beskjed om å kjøre til legevakta.

– Jeg krevde å bli kjørt til akuttmottaket. Hva i alle dager skulle jeg gjøre på legevakta? Her sto det om tid, jeg hadde to fingre som hang og slang og en tredje var på tur i en bærepose i annen bil like bak oss, og så visste de ikke engang at jeg kom.

Engesvik sukker.

– Jeg trodde det var naturlig å få hjelp når man ringer inn om en skade. Det er helt utrolig at de ikke var varslet en gang.

Ikke fått beskjed

– Jeg fikk inntrykk av at mottaket ikke hadde fått beskjed om hva som var på vei og at det hadde vært ei arbeidsulykke. Da vi endelig fikk oss inn og snakket med en lege så ble det snakk om å få ambulansefly til Oslo for å sy på fingrene. Da ble det tatt røntgen med en gang og sendt til hovedstaden, da hastet det plutselig likevel, sier Engesvik.

Han mener bestemt at det hadde gått raskere med ambulansehjelp.

– Fra ulykken skjedde og til jeg var på sykehuset hadde det gått nærmere 30–45 minutter. Jeg tenker jo tanker som om at jeg kanskje kunne ha berget fingrene om jeg kom tidligere, sier Engesvik.

Les mer om saken hos Trønder-Avisa (krever innlogging)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.