Kan bli helt avgjørende ved hjerteinfarkt

En ambulanse rigget med utstyr for å avdekke hjerteinfarkt, har vært i drift det siste halvåret i Kristiansand. Ambulansen som det bare skal finnes én av i verden, har vist seg å være svært nyttig, skriver NRK Sørlandet.

Infarktambulansen i Kristiansand. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Sørlandet sykehus: Diagnostiserer hjerteinfarkt i ambulansen – Infarktambulansen i Kristiansand er utstyrt med et avansert ultralydapparat og blodprøvetakingsutstyr. Når ambulansepersonell kommer til pasienter med mistenkt hjerteinfarkt, tar de blodprøve for å måle troponin T og gjør ultralydundersøkelsen som overføres til kardiolog ved sykehuset i Arendal.

Nå skal prosjektet utvides. Porsgrunn skal få en tilsvarende ambulanse.

– Det ser ut som om vi treffer veldig godt på å finne de som har hjerteinfarkt, sier lege og stipendiat i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Lars Jakobsen.

Den spesielle ambulansen som til nå har hatt 70 pasienter, drives av Stiftelsen Norsk Luftambulanse og Sørlandet sykehus. Det hele er et forskningsprosjekt som har som mål å identifisere pasienter med hjerteinfarkt tidligere og mer nøyaktig enn før.

Det unike med infarktambulansen er at den har utstyr til å ta ultralydbilder av hjertet.

Før kunne slike bilder tas først etter at pasienten hadde kommet til sykehuset. Nå kan det gjøres i ambulansen.

Ambulansearbeidere i Kristiansand har fått opplæring i å ta bilder. Når det er gjort, sendes bildene umiddelbart over til en hjertespesialist på sykehuset, som så analyserer dem for å se om det er tegn til infarkt.

– Vi sender bildene til kardiologen i stedet for å sende pasienten dit. Det sparer vi viktig tid på, sier Jakobsen.

Om kardiologen mener det er snakk om et infarkt, kjøres pasienten direkte til behandling.

Ambulansearbeiderne har også lært å analysere en test som viser om det er forhøyede hjerte-enzymer i blodprøven, noe som kan tyde på et infarkt.

Gode erfaringer

Ambulansearbeider ved Sørlandet sykehus, Inger Helene Grostøl, er en av ambulansearbeiderne som har fått opplæring. Hun har tro på prosjektet.

– Det kan se ut som om vi klarer å få pasientene til riktig sykehus og til riktig tid, slik at de får nødvendig behandling tidsnok, sier hun.

Les mer om saken hos NRK Sørlandet

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.