Hopp til hovedinnhold


Hele bygda kjemper for å få beholde ambulansen

Snåsningene protesterer heftig mot å fjerne ambulanseredskapen i 14 uker i sommer på kveld- og nattetid, ifølge Trønder-Avisa (krever innlogging).
I går sa de klart ifra til helseforetaket om hva de mener om beredskapsplanene.
En aksjonsgruppe bestående av sju bekymrede mødre har stått i bresjen for ambulanseopprøret som så langt har avstedkommet med to demonstrasjoner og et krav fra kommunen om at ambulanseberedskapen må bestå. Også i sommer.
I går møtte mødrene klinikkleder Øystein Sende forprehospitale tjenester i helseforetaket, avdelingsleder Sturla Hammer og seksjonsleder Arnt Myrvold ved AMK Nord-Trøndelag.
Med seg inn i møtet fikk de over 1.500 underskrifter fra snåsninger som krever at beredskapen opprettholdes, og en rekke protestskriv fra ulike lag og foreninger.
– Ambulansetjenesten er en viktig del av kommunens akuttberedskap. Det er lang avstand til begge sykehusene og med legevakt på Steinkjer på kveld og i helgene er innbyggernes trygghet avhengig av god ambulanseberedskap, sier Siv Merethe Gederaas Belbo, som er en av initiativtakerne i aksjonsgruppa.

Sparer 450.000 kroner

De uttrykte stor forståelse for frykten innbyggerne uttrykker. Men kunne samtidig ikke love noe som helst i forhold til sommerens beredskap.
Nå gjenstår et møte med Snåsa kommune 25. juni før sommerberedskapen settes ut i livet. Hvis man da ikke finner de 450.000 kronene – som helseforetaket sparer på å ta ned tjenesten.
Beredskapsplanen innebærer at snåsningene skal betjenes fra ambulanse i Grong eller Steinkjer mellom klokka 20.00 og 09.00 på hverdager, og etter klokka 17.00 på helg.
– Vi har vurdert det som forsvarlig å ta ned ressursene etter disse tidene. Spesielt med tanke på at bruken av ambulansen i Grong er lav, sier Sende.
Representantene fra helseforetaket ble presentert for mange sterke historier som forteller hvor viktig rask responstid fra ambulansetjenesten har vært for å redde liv.
Les mer om saken hos Trønder-Avisa