Aftenposten: Et korn av stoffet er nok til at du kan dø

Nå har politiet begynt å gå med motgift, melder Aftenposten.

Det ekstremt farlige stoffet fentanyl har ført til en overdoseepidemi i USA, og dødsfallene øker i Europa. Politiet er bekymret for at yngre rusmisbrukere i Norge eksperimenterer med livsfarlige tabletter.

– Jeg har foreløpig ikke brukt nesesprayen på jobb, men jeg synes det er betryggende å ha den tilgjengelig, sier politibetjent Andreas.

Sammen med kollega Henrik er han på patrulje i Oslos gater en torsdag morgen. De ønsker ikke etternavnet publisert.

Med seg har de en nesespray med Nalokson, som er en motgift mot opioider. Den kan redde personer som har tatt overdose, bare ved å sprayes i nesen.

Politibetjenter har brukt motgiften ved minst 40 tilfeller i Oslo det siste halve året, ifølge Jan Erik Bresil, fagansvarlig for gatepatruljen i Oslo sentrum.

– Det hender ofte at vi kommer over en som har tatt overdose før ambulanse er på plass, forteller de.

Politi og vektere begynte nylig å gå med Nalokson på patrulje, fordi de frykter det ekstremt farlige narkotiske stoffet fentanyl. Fentanyl-preparater er 100 ganger sterkere enn morfin og kan raskt gi pustestans.

Siden 2014 har Helsedirektoratet samarbeidet med flere kommuner om å dele ut Nalokson-nesespray til rusmisbrukere.

Politiet har reddet 40 personer med Nalokson

I USA har fentanyl ført til en overdoseepidemi, og nå øker også overdosetallene fra fentanyl-preparater i flere europeiske land.

– Sverige har hatt flere titalls tilfeller av overdosedødsfall på grunn av fentanyl-preparater de siste årene, og det ser dessverre ut som denne trenden også kommer til Norge, sier Bresil.

Det er vanskelig å tallfeste hvor mange i Norge som har dødd som følge av overdose med fentanyl-preparater, men Kripos sier det gjelder rundt fem personer så langt. I tillegg er det mørketall.

– Så sterkt at det nesten er umulig ikke å ta overdose

I Oslo ble en 15 år gammel gutt i fjor funnet død på rommet sitt etter at han hadde tatt en dose med karfentanil. Karfentanil blir også kalt «elefantdop», fordi det brukes til narkose og avliving av elefanter. Pulveret gutten hadde tatt, var trolig bestilt fra «det mørke nettet» og lignet på melis.

Merete Vevelstad, overlege ved Oslo universitetssykehus, forteller at dette er den verste typen av fentanyl-preparater.

– Det har så sterk virkning at det nesten er umulig ikke å ta overdose. Mindre enn ett saltkorn er nok til at du dør hvis du ikke er tilvendt morfinlignende stoffer. Det er like lett å få tak i som andre fentanyl-preparater, sier Vevelstad.

Les mer om saken hos Aftenposten

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.