Dataspill skal gjøre nødetatene bedre i psykiatri

Hvilket av følgende eksempler kan være en vrangforestilling? På skjermen ambulansearbeider Ingrid Andvik har foran seg, kommer et spørsmål opp. Hun får fire svaralternativer:

  1. Det å være tungt deprimert
  2. Å ikke få sove over lang tid
  3. Å ha en opplevelse av å bli overvåket
  4. Dagdrømmer mye

Fra Tønsbergs Blad: Dette dataspillet skal gjøre ambulansearbeidere bedre

– Her tenker jeg at det kan være flere alternativer. Å ha en opplevelse av å bli overvåket er den mest tydelige, men hva betyr det å dagdrømme, sier Andvik til NRK Vestfold. Hun trykker på nummer tre, og får poeng for riktig svar.

Hun og kollegaene tester nå ut et 3D gamification spill for å lære mer om hvordan de skal forholde seg til psykisk syke pasienter.

Ikke alle ønsker hjelp

Psykiatrioppdrag er to til tre prosent av ambulansetjenestens oppdrag, og ved hjelp av dataspillet skal ambulansearbeidere nå bli flinkere til å håndtere slike situasjoner.

– De aller fleste er glade når ambulansen kommer, men i noen av disse tilfellene opplever vi at pasienten ikke ønsker hjelp. Det setter oss i en litt annen situasjon som vi må trene på, sier prosjektleder Hege Topstad fra Prehospital klinikk ved Sykehuset i Vestfold.

– Innenfor det fysiske har de tydelige retningslinjer for hva de skal undersøke og gjøre. Innen psykiatrien er det veldig ofte mye mer improvisering. Man vet i liten grad hva man møter der ute, og man må i større grad oppnå en relasjon med pasientene, legger hun til.

Fem ulike scenarioer

Det er fem forskjellige scenarioer i spillet, og mange valg for spilleren. Valgene som blir tatt fører til en reaksjon fra pasienten. I tillegg inneholder spillet quizer om ulike temaer.

– Noen synes det er gøy å velge de gale svarene for å se hva som skjer. Vi tror det ligger mye læring i det også, sier prosjektlederen.

Scenarioene handler om det juridiske – hva kan ambulansearbeiderne gjøre og hva må politiet gjøre. Sikkerhet, både for ambulansearbeiderne og for pasienten. Kommunikasjon med pasient og andre aktører, samt psykiatrifaglige spørsmål.

Les mer om saken hos NRK Vestfold

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.