Hopp til hovedinnhold


Varsko om beredskapen i kommunene

Etter at Røros har fått redusert ambulansetjeneste, roper nå Senterpartiet varsko om beredskapen i distriktet, ifølge Nea Radio.
Les også: Forsvarlig reduksjon av ambulansetjenesten?
– Dominoeffekten dette kan føre til kan få alvorlige konsekvenser, mener stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp).
Etter at St. Olavs Hospital overtok ansvaret for ambulansetjenesten i Trøndelag, har Røros fått redusert ambulansetjeneste.
– På Røros har en av ambulansene blitt byttet ut med en bil som benyttes av både legevakt og ambulansepersonell. Dette gjør at vi blir bekymret for beredskapen i Trøndelag, sier stortingsrepresentant Heidi Greni (SP).

Dominoeffekt

Hun mener det kan oppstå en negativ dominoeffekt dersom ambulansen på Røros blir tilkalt til en annen kommune.
– Dersom noe da skjer på Røros, vil ambulanse måtte tilkalles for eksempel fra Tydal. Om noe så skulle skje i Tydal, vil ambulanse fra Selbu tilkalles. Slik fortsetter det i ytterste konsekvens helt inn til Trondheim.

Redusert responstid

Det er ingen tvil om at dette skyldes økonomi og innsparinger, mener Greni.
– Men jeg er langt fra sikker på at denne typen kutt vil ende opp med å koste mindre penger, sier hun.
– I tillegg reagerer jeg på at nyinnkjøpte biler etter det jeg hører, ikke skal være utstyrt med firehjulstrekk, men vanlig tohjulstrekk. Alle som kjenner forholdene ute i distriktet i Trøndelag vet at dette vanskelig kan være tilstrekkelig. Det virker helt logisk at dette så absolutt kan føre til at ambulansetjenesten får lengre responstid.

Ikke bekymret

Leder for ambulansetjenesten ved St. Olavs Hospital, Erlend Sundland, mener at beredskapen er god nok.
– Det er ikke slik at en ambulanse er allokert en kommune.
– Hva om en alvorlig, større hendelse skulle oppstå, vil da ambulansetjenesten kunne være raskt nok tilstede over hele fylket?
– Ja, det mener jeg absolutt. Hvis vi ser på responsen ved brukollapsen i Trondheim i 2013, kom det ambulanser fra omliggende kommuner i løpet av kort tid.
Les mer om saken hos Nea Radio