Hopp til hovedinnhold


Sveriges mest moderne ambulanshelikopter

Lycksele midt i innlandet nord i Sverige har investert i et splitter nytt Leonardo AW 169 til nesten 90 millioner svenske kroner. Det melder Västerbottens-Kuriren.

Det vrimler av teknologi og digitalisert utstyr på på innsiden. Thure Waplan er driftsjef på Scandinavian MediCopter og har vært med på anbudet.

– Det er en helt ny teknisk generasjon med de seneste digitaliseringsteknikker som hjelper piloten på alle mulige måter. Det er automatiska varslingssystemer og autopilot som er veldig kompetent, sier Thure Waplan.

Patrik Brandenstein er medisinsk lederansvarlig for ambulanshelikopteret i Västerbotten, er også fornøyd med sin nye arbeidsplass.

– Dette er et stort løft for vår virksomhet. Det gir et helt annet nivå på vår flysikkerhet. For oss som jobber i kabin er den største fordelen at vi har myet mer plass og bedre tilgang til pasienten i kabinen. Vi har bedre stoler, og vi når utstyret mye bedre, sier Brandenstein.

Med det nye helikopteret er det også mulig å levere både elektrisitet og varme, uten at rotorbladene snurrer. Noe som i visse situasjoner kan medføre livsfare for personer i nærheten.

– Varme er i mange tilfeller avgjørende for våre pasienter, om de for eksempel har vært utsatt for en situasjon i fjellet er nedkjølte, sier Brandenstein.

Den nye ambulanshelikopteret koster oppimot 90 millioner kroner, men det er vel anvendte penger, mener landstingsrådet Peter Olofsson som klippet innvielsesbåndet i Lycksele.

- Det er kjempetrivelig og etterlengtet. Visst er det dyrt, men det er en svært bra investering. Vi hadde ikke klart oppdraget vårt uten dette helikopteret, sier  Olofsson (S).

Les mer om saken hos Västerbottens-Kuriren (krever innlogging)