Hopp til hovedinnhold


Ambulansepersonell får refs for manglende innsats under drukningsulykke

Ambulansepersonell og Sykehuset Telemark får kraftig kritikk av Fylkesmannen i Telemark for at de ikke gjorde nok for å redde en mann i 60-årene som druknet i elva i Porsgrunn i fjor sommer. Det melder Telemarksavisa (krever innlogging).
Fylkesmannen startet tilsynssak etter at datteren til den omkomne klaget på hendelsen som skjedde 5. juni i fjor.

Datteren menerambulansepersonellet ikke gjorde jobben sin fordi det ikke ble gjort forsøk på gjenoppliving og at det mangler dokumentasjon på at prosedyrer ble fulgt.

Nå får hun medhold av Fylkesmannen som konkluderer med avvik fra god praksis for både Sykehuset Telemark og ambulansepersonell.

Forsøkte ikke gjenoppliving

Mannen i 60-årene og en kamerat befant seg i en båt fortøyd til en brygge ved Down Town. Kameraten ringte inn en nødmelding til AMK-sentralen kl. 23.10.50 da han ikke fant mannen. Mannens elektriske rullestol sto ved porten til bryggeanlegget, og kameraten mente at han måtte være i vannet, men hadde ikke hørt plask eller rop om hjelp.

Ambulansepersonellet fant den forulykkede liggende i vannet med ansiktet ned like etter ankomst kl. 23.18. De vurderte at mannen åpenbart var død og hadde ligget en stund i vannet.

Ambulansepersonellet mente at det ikke forsvarlig å hoppe ut i vannet på grunn av strømmer på stedet og krevende forhold. Først da brannbåten kom til stedet fikk de mannen på land. Ettersom han var svært kald, blå i huden og oppblåst buk, konkluderte ambulansepersonellet med at mannen mest sannsynlig hadde ligget i vannet mer enn 20 minutter og var død.

Det ble ikke gjort forsøk på gjenoppliving eller tatt EKG. Det var heller ingen lege som undersøkte pasienten og erklærte dødsfallet. Den forulykkede ble fraktet bort av et begravelsesbyrå.

Datteren til den omkomne mener ambulansepersonellet viste grov tjenesteforsømmelse da de ikke prøvde å gjenopplive faren. Hun mener at de brøt loven på mange punkter da de ikke fulgte egne og virksomhetens prosedyrer.

– Plikt til å forsøke

Normalt ville god praksis fra ambulansepersonellet være å få startet livreddende behandling raskest mulig, og at pasienten ble brakt på land umiddelbart, skriver Fylkesmannen.

Når dette ikke skjedde fordi ambulansepersonellet mente å konstatere at pasienten allerede var død og det var risikabelt å hoppe uti elva, synes Fylkesmannen det er vanskelig å godta disse grunnene når pasienten ikke var undersøkt, men kun betraktet på avstand.

– Det må i denne forbindelse bemerkes at det neppe skal være stor sannsynlighet for å kunne gjenopplive pasienten for at man som helsepersonell har plikt til å forsøke livreddende behandling, skriver fylkeslegen i saken.

Burde gått ut i elva

Ambulansepersonellet får også kraftig kritikk for at de ikke gikk ut i elva for å trekke mannen i land. Fylkesmannen viser til at han ble funnet like ved der det ble antatt at han falt i vannet, noe som tilsier at strømmen ikke kan ha vært sterk.

Les mer om saken hos Telemarksavisa (krever innlogging)