Hopp til hovedinnhold


Måtte innom tre ambulanser og to legevakter: Uforsvarlig sier fylkeslegen

Mira Mathiassen fikk alvorlig beinbrudd under en skitur, men måtte innom tre ambulanser og to legevakter før hun kom til sykehuset. Torsdag kom konklusjonen fra Fylkeslegen: – Ikke holdbart, ifølge NRK Troms.

– Folk som bor fem timer unna sitt sykehus bør slippe å bruke ti timer på å komme seg dit, og i fremtiden få helikopter. Hun hadde omfattende skader, sier ektefelle Tonny Mathiassen, som var med henne på skituren i Nord-Troms 23.april i fjor.

Da han ringte AMK-sentralen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), tok de ikke kontakt med Norsk Folkehjelp (red.anm. Ambulanseforum: Norsk Luftambulanse?), til tross for at de hadde helikopter klart.

Ekteparet fra Kvænangen klagde saken inn til Fylkeslegen i Troms, som torsdag kom med en rapport med sin konklusjon.

– Det er ikke holdbart. UNN burde organisert transport med helikopter for å få den skadde under snarlig behandling. Dette bryter med kravet om forsvarlighet, skriver fylkeslege Svein R. Steinert, i rapporten fra Fylkeslegen.

Ifølge Steinert fikk pasienten god behandling under selve transporten, men tiden det tok å frakte henne til sykehuset var for lang.

Rapporten sier at UNN har brutt forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven § 2–2.

Fredag ettermiddag beklager klinikksjef Jon Mathisen ved AMK, tiden det tok å frakte Mira til sykehuset.

– Vi er enige i Fylkeslegens konklusjon om at vi burde sendt ambulansehelikopter, sier Mathisen til NRK.
Selv om Mira har det bedre i dag, har det tatt lang tid, og hun halter fortsatt.

Les mer om saken hos NRK Troms