Hopp til hovedinnhold


De frivillige på broen

De har fått drapstrusler. De er blitt kalt «idioter». - Men de aller fleste har verdsatt innsatsen vår, mener brovaktene ifølge Bergensavisen (krever innlogging).

I fem år, nesten døgnet rundt, tilbragte de tusenvis av timer på Askøybroen. Alle utrykningene med blålys og båter som søkte etter personer som hadde hoppet, gjorde at en gjeng frivillige ble brovakter.

For å prøve å hindre at enda flere skulle klatre over gjerdet. Og i verste fall hoppe.

I regn, vind, hagl og snø var det på det meste rundt 30 frivillige med i turnusordningen som brovakter.

– Hvor mange har hoppet fra broen siden den ble åpnet for 25 år siden?

– Det er det ingen som vet. Men det er dessverre mange, og mørketallene er store. Nødetatene – med politi, ambulanse og båter som har søkt – har rykket ut minst en gang i måneden. I perioder enda oftere.

– Båter som har søkt etter savnede har ved flere anledninger funnet andre omkomne enn den de søkte etter, forteller Frode Larsen.

Brovaktene forteller om hendelser der de fysisk har holdt igjen personer som ville hoppe – til nødetatene kom.

– Noen har vært psykisk syke og prøvd flere ganger. De trenger psykiatrisk behandling. Det er begrenset hva vi kan gjøre, sier en.

Da de nye gjerdene endelig kom på plass i februar, og også den nederste delen mot fortauet ble bedre sikret etter nok en tragisk hendelse, har de frivillige avsluttet sitt vakthold.

Dagen etter at vårt møte på Askøybroen, kom følgende melding fra brovaktene:

«Til din info var det dessverre en som hoppet fra broen – ca. to og en halv time etter at du dro.»

Les mer om saken hos Bergensavisen (pluss-sak)