Hopp til hovedinnhold


Hjertestanshjelpen kommer med drone

Borgere på Nordfyn samarbeider med forskere om å få luftbårne hjertestartere til utkantsområder, skriver Jyllands-Posten.
Det handler om minutter når hjertet plutselig stopper. Derfor satser befolkningen på Nordfyn på å bli de første i Danmark – kanskje i hele verden – som kan få flyvende hjelp i form av en drone med hjertestarter som bagasje.
– Hvis – eller jeg tenker faktisk når – vi får det til at fungere med hjertestarter-droner her på Nordfyn, er det kjempestore muligheter for folk i alle utkantområder og på øyer. En drone er fremme på ganske få minutter og skal ikke stoppe for rødt eller bremses ar trafikkøer som en ambulanse, sier Flemming Sørensen, leder for Nordfyns Hjertestarterforening.

Tester på golfbane

Drømmene er ikke bare luftige, men har også rot i et konkret forskningsprojekt på Syddansk Universitet, hvor lektor Ulrik Pagh Schultz sammen med en gruppe studenter i droneteknologi er i ferd med å undersøke mulighetene for å sende hjertestartere gjennom luften.
– For øyeblikket tester vi en drone med et feste for en hjertestarter på golfbanen, men på litt lengre sikt skal vi fly i luftrommet over Nordfyn, som er lukket og derfor velegnet til den slags eksperimenter, sier lektoren.
– Men det er perspektiver i det her, for en drone er jo nettopp velegnet som sendebud når det handler om å bringe en særlig vare raskt og sikkert frem. Men vi er ikke i mål ennå, for både teknologien og prosessene omkring en hjertestarter-drone skal fungere hver gang – ellers gir det ikke mening, sier Ulrik Pagh Schultz og poengterer også at utdannede førstehjelpere skal stå klar til å motta og bruke hjertestarteren.
Mens den lokale hjertestarterforening håper å komme raskt i gang – svært gjerne med testflyvninger over Nordfyn i 2019, er forskerne litt mer tilbakeholdne når det gjelder tidshorisonten for egentlig drift:
– Når det handler om liv og død skal det fungere hver gang. Dessuten skal vi på europeisk plan få avklart retningslinjer for dronenes sameksistens med den øvrige lufttrafikk. Men i løpet av 5-10 år vil jeg tro vi kan komme flyvende med en hjertestarter, sier Ulrik Pagh Schultz.
Les mer om saken hos Jyllands-Posten