Krass kritikk av fødselsomsorgen i Sykehus-Norge

Norges Kvinne- og familieforbund mener forholdene i fødsels- og barselomsorgen i Norge er uverdige og får følge av Senterpartiets helsepolitiske talskvinne, ifølge Aftenposten.

Nyfødt med tilsynelatende god Apgar-skår og født på sykehus. Illustrasjonfoto: Wikimedia Commons

Blant forholdene forbundet tar opp er lang reisevei til fødestuen, sykehus som skriver ut nybakte mødre i ekspressfart og mangel på jordmødre i kommunene.

– Selv drektige kyr har adskillig bedre tilbud, uttaler forbundsleder Elisabeth Rusdal.

Senterpartiets helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe er enig:

– Transport av drektige kyr er det strenge regler for, mens i helsevesenets legger en opp til at fødende skal reise. Og så fungerer jo ikke følgetjenesten, det er nærmest en vits, sier hun til NTB.

Kvinner som skal reise over to timer i bil, kan ikke regne med å få følge av jordmor.

– Det har vært en sentralisering og den kampen er på en måte tapt. Nå må vi opprettholde de fødeinstitusjonene som er, sier hun, og påpeker at de aller fleste fødsler skjer på de store sykehusene.

Når Bergen får nytt barnesykehus i 2022, får fødeavdelingen om lag like mange rom som i dag, til tross for ventet befolkningsvekst. Sykehuset planlegger for at 40 prosent av de fødende vil bli skrevet ut fra 4 til 24 timer etter fødselen.

– Foretakene prøver å få de fødende fortere ut av sykehuset. Jeg er ikke imot at det skjer, men når kommunene ikke står klare og tar imot, er det de nyfødte barna og kvinnene som blir skadelidende, sier hun.

Hun mener årsaken til den negative trenden er at sykehusene er presset og harde effektiviseringskrav. Toppe ønsker at fødselstilbudet skal rammefinansieres, på samme måte som akuttilbud, og ikke finansieres etter innsats.

Les mer om saken hos Aftenposten

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.