Uhell i badepark i Tvedestrand setter igang debatt om ambulanseplassering

– Å vente over en halv time på ambulanse, selv når det skjer i Tvedestrand sentrum, er alt for lang tid, sier Ann Margareth Damsgaard til Tvedestrandposten (krever innlogging).

Tvedestrand er den eneste byen på Sørlandet uten ambulansestasjon.

Mandag var Damsgaard i badeparken med sin datter og hennes venninne, da en ungdom skadet seg og måtte fraktes til land på et flytebrett.

– Han hadde fått skulderen ut av ledd. Armen lå i en helt forkjært stilling, og han hadde veldig store smerter, sier Damsgaard.

Selv om episoden ved Tjenna mandag ikke var en akutt situasjon, der det sto om liv, mener Damsgaard den tydelig illustrerer hvor dårlig det står til i Tvedestrand når det gjelder akutt medisinsk hjelp.

Lokale akutteam

Dersom politikerne ønsker å bedre akutthjelpen i kommunen uten å være avhengig av at Helse Sør-Øst åpner lommeboka, finnes det imidlertid en åpning. Det sørger Stiftelsen Norsk Luftambulanse for. Gjennom prosjektet «Mens du venter på ambulanse» (MDVPA) har de i dag rundt 220 lokale akutteam i Norge.

Teamene utgjøres primært av lokale brannmannskaper.

– Det er ikke tilfeldig at vi har valgt å samarbeide med brannmannskapene, sier Børge Hognestad, som er prosjektleder i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Han forklarer at tillegg til at brannmannskapene er i døgnberedskap året rundt, er de dedikerte mennesker som ønsker å bidra i lokalsamfunn, og at de dessuten har erfaring i å samarbeide med de andre «blålysetatene».

– Samtidig setter vi ingen betingelse om at akutteamene må bestå av brannmannskap, understreker han.

Trygghet

Akutteamene er ikke ment å være en erstatning for ambulansetjenesten. Men hvis ambulansen trenger lang tid på å komme frem, og akutteamene kan nå frem raskere, kan 113 velge å kalle dem ut i påvente av ambulansen.

Les mer om saken hos Tvedestrandposten her «Måtte vente en halvtime på ambulanse»  og her: «Tilbyr kommunen samarbeid om akutthjelp» (om du har abonnement)

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.