Hopp til hovedinnhold


Første kull bachelor paramedics er ferdig

Den 29. mai 2017 leverte det første kullet på bachelor i prehospitalt arbeid - paramedic på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) inn bacheloroppgaven og hadde avslutningsmarkering.

Fra Ambulanseforum nr. 3 2017 
Ønsker du å abonnere? Sjekk her

Det var høytidelig stemning i Auditorium 1 på HiOA, og tett med dresser, bunader og gjester som bryr seg om norsk prehospital akuttmedisin. I dag var det de uteksaminerte studentene som sto i sentrum:
– Vi er kjempestolte av dere. Dere er det første bachelor paramedic-kullet ved HiOA, i Norge og i Skandinavia. Å bli ferdig med en bachelor er et viktig skritt til å gjøre et positivt bidrag for samfunnet. Deres jobb vil bli konkret å endre liv for andre, åpnet Kurt Rice, rektor ved HiOA.

Nøye utvalgt

Konferansier, Lars Albertsen, kunne fortelle at de 34 som nå har fullført er nøye utvalgt. Søkertallene var så store at det sendte sjokkbølger gjennom administrasjonen på HiOA. Egne lokaler måtte leies for å kunne gjennomføre fysiske tester. Av 595 søkere var 300 gjennom disse.
– Dere som sitter her er vinnerne. Dere er pionerer, banebrytere og foregangsmenn. Jeg vet litt om dere. Dere er skoleflinke, fysisk spreke og kan kjøre bil, sa instituttleder Unni Hembre i sin hilsen til kandidatene, og føyde til at hun håpet dette var egenskaper som var blitt foredlet gjennom disse tre årene.
– Nå skal dere ut og vise. Nå skal dere være foregangskvinner og -menn! Dere er helsetjenestens frontsoldater, og vil være først på plass i vanskelige situasjoner. Det krever evne til problemløsning, og det har dere. Husk å bruke hverandre til å bearbeide opplevelser. Vi vil at dere skal være lenge i helsetjenesten: Helt til dere kommer tilbake og tar master- og doktorgrader.

Helsedirektøren talte

Bjørn Guldvog, helsedirektør i Helsedirektoratet, var markeringens og overgangsritualets hovedtaler.
– Akuttmedisin utenfor sykehus har fått en større rolle enn for få år tilbake. Det har skjedd en dramatisk endring i utviklingen av dødelighet – eller overlevelse – fra 80-tallet og til i dag. En av de store forskjellene er de akuttmedisinske tjenestene. Ambulansefaget er kanskje den viktigste delen av det. Ambulansetjenesten er nå en integrert del av helseforetakene, og yter avansert akuttmedisinsk diagnostikk og behandling.
I fremtiden mener Helsedirektoratet at økt vurderings- og breddekompetanse, kunnskap om eldre og multisyke, psykisk helse og rus, samt folkehelse og forebygging vil bli viktige kompetanser i ambulansetjenesten. Guldvog nevnte også samhandlingskompetanse mellom ulike aktører, kunnskap om differensierte behandlingstilbud, utvikling av kunnskapsbasert praksis og teamorganisering mot kommunen.

– Vi har registrert at mange av søkerne til dette studiet ikke søkte på andre helsefagutdanninger. Dermed har HiOA skapt en vei inn for sånne som dere. Dere har en type kvalikasjoner vi trenger. Jeg gleder meg til å se dere i funksjon og kommer til å følge nøye med på hvordan dere inntar helsetjenesten! Dere kommer til å bli drivende for hvordan dette skal utvikles videre, avsluttet Guldvog.
Deretter fikk initiativtaker til studiet, Bjørn Bjelland, ordet. Han var rørt og spent.
– Dere vil få ansvar for å bygge profesjonen videre gjennom utvikling, forskning og standarder. Første sten er lagt her.

Tre års seilas

Trine Staff, kullansvarlig for studentene, holdt en tale som fikk stående applaus. Det var tydelig at kandidatene var blitt veldig glad i henne. Hun valgte seiling som metafor:
– I fadderuken var det 44 pirater som steg ombord på sjørøverskuta i Oslo havn. Hvor seilasen skulle gå visste ingen, men vi har kommet tørrskodd over med røde klær, sorte sko og blålys på taket.
Hun beskrev gjengen som omsorgsfulle, modige, skarpskodde, proaktive, reflekterte og meget dyktige til å navigere, selv om de har seilt i ukjent farvann, motstrøms og har måttet justere kursen underveis.
– Nå vil vel noen få gå om bord i din skute? sa hun henvendt til ambulansesjef i Oslo og Akershus, Ola Borstad. – Lykke til videre på reisen, og glem aldri ydmykhet og respekt for pasient og pårørende. Lytt til erfarne kollegaer. Jeg er stolt av dere, alle som en. Og jeg håper å se dere ankre opp på beredskapspunktet på Shell i Fetsund, smilte hun lurt til god latter fra salen.

Velkommen ombord!

Alle ble rørt av avgangsstudent Sunniva Malene Opprann Perssons tale. Hun beskrev lange dager, hardtarbeidende lærere, tålmodige praksisveiledere som måtte drasse rundt på kverulerende studenter, og det unike ved å treffe andre med de samme faglige interessene. Samt usikkerheten omkring autorisasjon og jobb i etterkant av studiet.
– Det er med tungt hjerte vi sier takk for oss.
Til slutt gratulerte en mulig framtidig arbeidsgiver:
– Velkommen til vår sjørøverskute! Husk at skuta vår er nærmest. Velkommen inn i fremtidens helsetjeneste. Det er nå det begynner! sa Ola Borstad.