Et av to svar på beredskapen ved operasjonssentralene i havn

Den første av landets to «backup»-operasjonssentraler hos politiet er åpnet. Det ble aldri noen nasjonal skalerbar operasjonssentral eller krav til antall operatører, melder Politiforum.

En nasjonal skalerbar operasjonssentral skulle være en av løsningene på landets beredskapsutfordringer etter terroren 22. juli. En slik sentral skulle ta kommandoen under større kriser som rammet nasjonalt.

Men etterhvert som tiden gikk, og Politidirektoratet (POD) bestemte seg for å opprette et døgnbemannet situasjonssenter i eget bygg, ble planene om en felles nasjonal skalerbar operasjonssentral i hovedstaden lagt på is.

Som Politiforum fortalte i juli 2015, vurderte daværende justisminister Anders Anundsen andre løsninger.

Og slik ble det. Norge har valgt sin løsning for beredskapen på operasjonssentralene: I tillegg til situasjonssenteret i POD, skal operasjonssentralene i Oslo og Sør-Vest politidistrikt (Stavanger) rigges som såkalte «backup»-sentraler.

– Det betyr at hvis en operasjonssentral går ned i et distrikt, så skal de kunne overta fra en av backup-sentralene og styre distriktet derfra. Det er en beredskapsmessig forbedring, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til Politiforum.

Ingen minimumskrav til bemanning

En forutsetning for at løsningen med situasjonssenter og backup-sentraler skal være nok, er at distriktenes egne operasjonssentraler styrkes. Men selv om Politireformen var krystallklar på at alle sentraler skulle bemannes av minimum seks operatører, valgte tidligere justisminister Anders Anundsen å droppe dette minimumskravet.

Les mer om saken hos Politiforum

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*