Hopp til hovedinnhold


Nasjonal spørreundersøkelse om PLIVO, traumesideleie og spinal stabilisering

Endelig får ambulansetjenesten mulighet til å delta i forskning omkring egen praksis og prosedyrer. 1. mai skal alle som jobber prehospitalt ha mottatt en e-post som skal brukes til å forske på likheter og ulikheter nasjonalt.

Tidligere: I dag åpner e-læringskurs i spinal stabilisering
Bakgrunn: Ny prosedyre for stabilisering ved mulig nakke- eller ryggskade
– Spørreundersøkelsen vil være hovedelementet i min masteroppgave ved studiet Prehospital Critical Care ved Universitet i Stavanger, forteller Nina Øye Thorvaldsen som til daglig jobber operativt i ambulansetjenesten i Oslo.
Kontaktinformasjonen til e-postene er hentet fra NAKOS.

Første gang

– Så vidt vi vet er ikke noe lignende blitt gjort tidligere i Norge, sier Thorvaldsen.
Det blir blant annet spørsmål om bruk av traumesideleie, Nasjonal prosedyre for nødetatenes samvirke ved pågående livstruende vold (PLIVO) og utstyr til bruk ved alvorlig traumer.
– Bakgrunnen for undersøkelsen er knyttet opp mot arbeidet som skjer både regionalt og nasjonalt med standardisering innen ambulansetjeneste.
Dette gjelder innenfor områdene utdanning, retningslinjer, prosedyrer og kvalitetssikring.

Variasjoner i praksis

I 2015 ble det publisert en ny nasjonal kunnskapsbasert fagprosedyre som beskriver vurdering og behandling av traumepasienter hvor det mistenkes skader i columna.
Prosedyren «Stabilisering av Columna - fra skadested til avklaring» fikk stor respons og oppmerksomhet.
– Vi vet at praksis vedrørende bruk av nakkekrage har variert i den prehospitale tjenesten og jeg ønsker blant annet å undersøke om den nye prosedyren har endret praksis.
Undersøkelsen er et samarbeid mellom Nasjonal Kompetansetjeneste for Traumatologi (NKT-Traume), NAKOS og Universitetet i Stavanger (UiS).
Har du ikke fått e-post? Ta kontakt med nina_thorvaldsen@yahoo.no. Alle som svarer er sikret full anonymitet.
Les gjerne også: Nakkekragen i søpla? og Sørlandsk førstehjelpsteknikk brukes internasjonalt