Hopp til hovedinnhold


Ny bachelor i paramedic vil redde flere liv

- Følelsen av å ha reddet et liv er ubeskrivelig sterk. Paramedic Hans Willy Finseth er sikker på at den nye bachelorutdanninga i prehospitalt arbeid vil bidra til færre dødsfall, melder Nord universitet.
- Å se at den du har vært med på å redde livet til går arm-i-arm med barnebarnet sitt er veldig gripende.
Det sier Hans Willy Finseth (48) fra Namsos, som har jobbet innenfor redningstjenesten siden han var 18 år.

Tretti års erfaring

Allerede som 24-åring havnet han midt oppi det som fortsatt står igjen som det sterkeste minnet fra hans så langt tre tiår som redningsmann. Flyulykken på Berg i Overhalla 27. oktober 1993, som krevde seks liv.
- Vi var første ressurs på stedet, forteller han ettertenksomt. - Men selv om det hadde vært godt å ha mer kompetanse den gang, viste ulykken at så lenge du har gode systemer, og er godt trent på disse, så kan resultatet bli ganske bra.
I dag jobber han som paramedic i prehospital tjeneste i Namsos. Fra sin beredskapsvakt i lokalene på Spillum, har han utsikt til flyhavaristedet i nabokommunen. Men hans sekk av erfaring er en helt annen i dag enn den var den gang.
- Jeg starta i Namsos brann og redning i 1987 og har jobbet i ti år som heltids brannkonstabel. I 1997 begynte jeg i ambulansetjenesten, hvor jeg har jobbet operativt i alle år og vært både fagutvikler og fagleder, sier han.

Fulltid i Namsos – deltid i Bodø

Han har også undervist i rundt ti år på ambulansefag for elevene ved Olav Duun videregående skole, samt vært instruktør for Luftambulansen i en årrekke. Han er utdanna paramedic fra Høgskolen i Sør-Trøndelag, og håper å kunne bli student igjen allerede til høsten.
Høsten 2017 starter Nord universitet opp en bachelorgradutdanning i prehospitalt arbeid, også kalt paramedic. Utdanninga blir oppretta som treårig fulltidsstudium i Namsos og som fireårig deltidsstudium i Bodø.
- Jeg har søkt på denne utdanningen fordi de faglige kravene til oss i ambulansetjenesten, som allerede er høye, vil bli enda høyere fremover. Stadig flere pasienter vil måtte bli behandlet der de bor, for å unngå unødvendige innleggelser som gjør at spesialisthelsetjenesten blir overbelastet.
- Det har skjedd ekstremt mye på ti år. Før var det så å si kun oksygen i ambulansene. I dag har vi en medisinenhet som dekker nesten alle akutte behov.
- Dette er derfor en utdanning for framtida, sier han.
Les mer om saken hos Nord universitet