Hopp til hovedinnhold


«Historien om 22. juli er like mye fortellingen om ressursene som ikke fantes – og som fortsatt ikke finnes»

Beredskapstroppen gir, ved å dele sine beretninger, innblikk i hva de så, hva de tenkte, hvilken informasjon de hadde, og hvordan de reagerte 22. juli 2011, skriver Malin Stensønes, forfatter og aktuell med boken «På vår vakt» i et debattinnlegg i VG.
I de 40 årene Beredskapstroppen har eksistert, har den løst oppgaver i hele bredden av sitt oppdragsspekter. Fra terror, flykapringer, gisselsituasjoner, barrikaderinger, massetjeneste, eskorte og livvakttjeneste – til ordinær ordenstjeneste. Operatørene har jaktet drapsmenn, pågrepet terrorister, krigsforbrytere og organiserte kriminelle. I snart tre år har jeg fått følge dem, i hverdag og operasjoner. Det har vært et privilegium. Og det har gitt innsikt og inntrykk som jeg kommer til å bære med meg resten av livet.
Beredskapstroppen er politiets fremste innsatsstyrke mot terror, og grov og alvorlig kriminalitet. Styrken holder til i Oslo og har et bistandsansvar ovenfor alle landets politidistrikt. I tillegg til å være i konstant beredskap for terroraksjoner, virker også Beredskapstroppen som en elitestyrke i Oslo politidistrikt.
For første gang forteller operatørene fra BT om en rekke av de operasjonene de har gjennomført, blant annet fra aksjonen 22. juli 2011. Det viktigste med dette er ikke eventuelle avvik mot 22. juli-kommisjonens historiefortelling.
Les hele innlegget på vg.no