Hopp til hovedinnhold


Forskerens hjertetrøbbel avslørte sikkerhetshull

Marie Moe sitt hjerte holdes i gang av en pacemaker, som i verste fall kan hackes. SINTEF-forskeren, som selv jobber med it-sikkerhet, er kritisk til at teknologi utvikles og selges før den er tilstrekkelig sikret, skriver forskningsmagasinet Gemini.
– Jeg fikk sjokk da jeg oppdaget at pacemakeren min kunne kobles til internett. Da skjønte jeg at det er mulig for en datakyndig å gå inn og ta styringen over hjertet mitt. Det var en veldig ubehagelig opplevelse, sier Marie Moe.
Hun deltok nylig på Lerchendalskonferansen, som satte fokus på digital endringskraft, hvor cybersikkerhet var et av undertemaene. Forskeren har erfart på kroppen hvor viktig dette temaet er. Som et resultat av det leder Moe i dag et SINTEF-prosjekt hvor hun forsker på pacemakere og sikkerhet.
– Pacemakeren min kan hackes og tappes for personsensitive data. En menneskelig feil kan i verste fall få dødelige konsekvenser eller jeg kan bli utsatt for utpressing. Vi kan ikke stole på teknologien. Vi er veldig sårbare når alt kan kobles til Internett, mener Moe.
Flere studier viser at Norge er verdensmestre på digitalisering både innen offentlig- og privat sektor. Dette viser også at vi har potensielt store utfordringer i forhold til cybersikkerhet.
– En kartlegging av cyberangrep viser at dette kostet verdenssamfunnet 445 milliarder dollar i 2016. Det er store summer og viser at forståelsen for denne tematikken har kommet kort, sier Håkon Haugli, adm.dir i Abelia.
Les mer om saken hos Gemini