Hopp til hovedinnhold


Norske sykehus klarer ikke å holde budsjettene

Under halvparten av de 20 helseforetakene klarte å innfri økonomisk i fjor. Samtidig mangler en tredel av de ekstra pengene Bent Høie (H) lovet sykehusene før han ble helseminister i 2013, ifølge VG.
Det viser en gjennomgang av alle helseforetakene som VG har gjort. De endelige resultatene for 2016 blir ikke klare før senere i februar, men prognosene viser at under halvparten av helseforetakene klarte budsjettene sine.

Verst står det til på Sykehuset Østfold, som åpnet sitt splitter nye sykehus på Kalnes i november 2015. Helseforetaket skulle etter planen gå med 252 millioner i underskudd i 2016.

I desember lå underskuddet an til å bli på hele 433 millioner, altså 72 prosent mer enn budsjettert.

Også Akershus universitetssykehus (Ahus), Sykehuset Telemark, Helse Møre og Romsdal og Helse Nord-Trøndelag er langt unna å klare de økonomiske kravene som eierne, de regionale helseforetakene, satte for dem i 2016.

En uke før valget i 2013 lovte Høyre å tilføre sykehusene 12 milliarder kroner ekstra de neste fire årene. Når velgerne går til stemmeurnene til høsten, mangler helseminister Bent Høie (H) fortsatt 3,6 milliarder på å oppfylle lovnaden sin.

I tillegg førte budsjettforliket mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre til at sykehusene ble pålagt å effektivisere driften for rundt 600 millioner i år.

Les mer om saken hos VG