Hopp til hovedinnhold


Svenske ambulanser tester varslingssystem via fm-radio – avbryter radio og musikk

Forskere ved KTH i Stockholm har utviklet et varselsystem som kan avbryte bilstereoen for å fortelle at et utrykningskjøretøy er i nærheten, skriver M3 IDG.
Hvert år skjer det ulykker der ambulanser eller andre utrykningskjøretøy er innblandet. En av årsakene til dette kan være moderne bilers lydisolering og gode lydanlegg - bilister oppdater rett og slett ikke ambulansen før de er rett ved. Da kan ulykker lett skje.
Dette prøver nå tre KTH-studenter å finne en løsning på med et system de kallar EVAM, og som nå skal testes ut i noen ambulanser i Stockholm.
Systemet bruker fm-radio og RDS-systemet som er innebygget i de fleste moderna bilstereoer. Det sender et varsel til biler i området når en utrykningsenhet er på vei, som automatisk avbryter det som allerede spilles – cd, radio eller bluetooth spiller ingen rolle. Hvor lang tid i forveien du får et varsel avhenger av hvor raskt trafikken flyter.
Florian Curinga, en av forskerne, sier i en pressemelding at EVAM når to-tredjedeler av bilene som er ute på veiene i dag.
Les mer om saken hos M3 IDG