Offentlig hjertestarterregister er på vei – registrering er planlagt fra februar

Et offentlig hjertestarterregister planlegger oppstart av registrering av hjertestartere i februar 2017.

Siw Lilly Osmundsen er prosjektleder for hjertestarterregisteret. Foto: Erik Lerbæk

Siw Lilly Osmundsen er prosjektleder for hjertestarterregisteret. Foto: Erik Lerbæk

Helseministeren bestemte at det skal opprettes et hjertestarterregister i offentlig regi i fjor.

I regi av Helsedirektoratet

Fra begynnelsen av 2016 har Siw Lilly Osmundsen vært ansatt som prosjektleder for hjertestarterregisteret for Nakos (Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin).

Det er Helsedirektoratet som eier prosjektet.

– Vi er i gang med å lage tekniske løsninger, forteller Osmundsen.

Hun har vært i dialog med AMK-operatører i Norge, om hvordan de ønsker et slikt register og hva som er kriteriene for at de skal føle seg trygge på at informasjonen i registeret er korrekt.

Dette er logoen til Hjertestarterregisteret.

Dette er logoen til Hjertestarterregisteret.

Skepsis etter uheldige hendelser

I Norge har AMK-personell vært forsiktige med å registrere og benytte privateide hjertestartere etter noen uheldige hendelser. Blant annet har de opplevd å sende folk for å hente hjertestartere som viste seg å ikke henge på oppgitt plass, som var gått tom for batteri, manglet elektroder og lignende. Dermed har slik registrering stanset i Norge, men skutt fart i andre land som har sett problemene som utfordringer som må løses.

– Hovedformålet med vår registrering skal være for bruk i AMK, sier Osmundsen.

Primært for AMK i første omgang

Foreløpig er det ikke noen planer om sms-varsling av førstehjelpere og lignende.

– Det oppdraget har vi ikke fått, men det kan muligens være en naturlig følge av en slik registrering. I så fall må det det juridiske ansvaret ved å sende ut førstehjelpere og tolkninger av taushetsplikten i helselovgivningen avklares først.

Nye tall fra nasjonalt hjertestansregister viser at 79 prosent får hjerte-lungeredning i Norge ved hjertestans, og at 12 prosent med stans utenfor sykehus har fått tilkoblet en hjertestarter. Om tallet øker ytterligere ved at AMK-sentralene kan ta et offentlig hjertestarterregister i bruk, gjenstår å se.

– Det blir en lansering når vi er klar til å ta imot registrering av hjertestartere, avslutter Osmundsen.

Kommersiell aktør ivrig på å registrere hjertestartere

I mellomtiden er det spesielt en kommersiell aktør som er svært ivrig på å få registrert flest mulige hjertestartere i sitt register – uten å informere tydelig om at de ikke opererer på vegne av offentlige myndigheter. De har valgt navnet Norsk hjertestansregister som lett kan forveksles med en offentlig instans. De som registrerer seg tilbys hjertestartere og kurs med mer.

Osmundsen frykter «registreringstretthet» når det offentlige registeret igjen ber om informasjon.

Ambulanseforum spør Spartacus Helse hva de ønsker med sin hjertestarterregistrering.

Har dere planer om å dele informasjonen dere har samlet inn med det offentlige hjertestarterregisteret?
 – Ja, selvfølgelig, svarer Simon Stangebye, rådgiver i Spartacus Helse. Stangebye svarer imidlertidig ikke på om de vil dele informasjonen om de cirka 8000 hjertestarterne de har registrert med NAKOS gratis.

Han forteller at etableringen av Norsk hjertestarterregister i 2012 var et privat initiativ og ble gjort da man ikke lenger ville vente på Helsedirektoratet.

– Vi var blant de første som hadde samtaler med NAKOS i 2014 om alt fra registrering, til drift og utveksling av informasjon, og det er et unisont ønske fra bransjen om at dette nå skal komme på plass. NAKOS søker informasjon om hvordan de skal bygge et slikt register, hvilken plattform, funksjoner, hva slags informasjon som skal offentliggjøres og hvordan man skal følge opp registreringer. Vi vil gjerne bistå.

Hvorfor går det ikke tydelig fram i e-postene dere sender ut at avsenderen er Spartacus Helse?
 – Spartacus er en samarbeidspartner. Norsk hjertestarterregister er et selvstendig selskap, og det fremkommer av e-postene. Det er skilt helt ut fra Spartacus Helse for at det skal være uavhengig av andre, noe som har vært et krav fra bransjen og en forutsetning om man for eksempel skal komme i betraktning i en driftsavtale om nasjonal hjertestarterregistrering.

Hva tenker dere om at fagmiljøet har reagert på utsendelsene deres av e-poster hvor det ikke går tydelig fram at dere ikke tilhører offentlige myndigheter?
– Det er på en måte med vilje, siden det ikke eksisterer noen nasjonal plattform ennå, sier Stangebye. – For oss har det viktigste vært å få registrert hjertestartere inn i ett register, hvor vi har samme målsetning som myndighetene. NAKOS er avhengig av bistand fra private aktører på dette området, hvor det fremtidige nasjonale registeret vil baseres på nettopp denne innhentede informasjonen. På det tidspunktet Norsk Hjertestarterregister ble etablert, var det ingen planer om et offentlig register utover den informasjonen som skulle samles under 113 internt. Vi ønsker flest mulig registreringer, desto bedre kontroll har man når dette kommer på plass. Det er 30.000 hjertestartere i Norge.

 

 

 

2 Comments

  1. Unni Grønnesby says:

    Innspill til register for hjertestartere- Hvis vi har en hjertestarter i vår bedrift som har en spesiell åpningstid kan de være greit å få disse også registert med at de er tilgjengelig kun i denne åpningstiden.

  2. Jan Adalberon says:

    Alle hjertestartere er registrert med et telefonnummer. Må være bedre at AMK ringer dette nummeret og ber de som har starter om å hjelpe enn at de som trenger hjelp skal løpe rundt. Ambulansen blir jo sendt ut uansett ?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.