Hopp til hovedinnhold


Ung jente døde av sepsis mens hun ventet på riktig behandling

En tenåringsjente som kom til akuttmottaket på Drottning Silvias barnsjukhus med ambulanse måtte vente en time før hun ble undersøkt av lege. Halvannen time senere døde hun. – Det er en tragedie naturligvis, sier Görel Nergelius, sjeflege, til SVT.

Jenta hadde hatt muskelsmerter og oppsøkte hjelp på legevakten. Der fikk hun smertestillende som hjalp i starten, men snart fikk hun mer smerter i muskler og rygg, og familien tilkalte ambulanse.

– På veien inn noterte ambulansepersonellet at pasientens puls og respirasjonsfrekvens øket, og pasienten ble også kaldsvett. Men ettersom rygg- og muskelsmertene var det dominerende symptomet ble hun først plassert som ortopedisk pasient, sier Görel Nergelius, sjeflege på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hennes liv kunne ikke reddes

På ortopedisk avdeling ble det raskt konstatert at jenta heller burde undersøkes av indremedisiner. Men før indremedisineren kom og bedømte jenta, hadde hun vært på sykehuset i en time. Prøver ble tatt og jenta fikk behandling, men ble enda dårligere. En lege fra intensivavdelingen ble tilkalt, og fortsatte behandlingen - men da var det allerede for sent.

– Plutselig får pasienten hjertestans. Og til tross for at man startet alle livreddende tiltak umiddelbart klarte man ikke å redde pasientens liv. Det er en tragedie naturligvis, sier Görel Nergelius.

Jenta var rammet av septisk sjokk, eller sepsis – det som tidligere ble omtalt som blodforgiftning.

– Sepsis er en av de mest krevende tilstandene vi behandler i helsevesenet, fordi tilstanden kan gi så mange forskjellige symptomer. Det finnes liksom ikke et klassisk symptom, det finnes ikke en blodprøve, sier Görel Nergelius.

Les hele saken hos SVT