Hopp til hovedinnhold


Stadig færre ambulanser på norske veier: – Setter pasientenes liv i fare

Siden 2002 har antall ambulanser på norske veier sunket med 69 biler. Samtidig har oppdragsmengden økt med 42 prosent, skriver VG.

Illustrasjonsfoto: Live Oftedahl Illustrasjonsfoto: Live Oftedahl
– Som tidligere ambulansearbeider vet jeg hva tid betyr i akutte situasjoner. Hvert minutt teller. Jeg har snakket med flere ambulansearbeidere som syntes dette er horribelt. Det setter pasientenes liv i fare, sier Sigurd Berger.
Han har vært ambulansearbeider i Vestfold i 30 år. Nylig ble det bestemt at en av to døgnambulanser skal legges ned på nattetid i Horten kommune, for å spare penger. Kommer det flere enn ett oppdrag på denne tiden, må det sendes en bil fra Tønsberg – 14 minutter unna.

Kommunen er et godt eksempel på tilstanden man ser flere steder i landet, sier leder for Ambulanseforbundet i Delta, Ola Yttre.

– Ambulansetjenesten blir stadig viktigere. Likevel kuttes det i antall biler landet rundt, sier Yttre.

 Tallenes tale er klar:
• Antallet oppdrag øker. Oppdragsmengden i alle helseregionene har økt med minst ti prosent bare de siste fire årene.
• I 2002 var antall oppdrag 458.000, mens i 2014 hadde det økt til 665.000, viser tall fra SSB, som Ambulanseforum omtalte først. Det tilsvarer en økning på 42 prosent.
• Siden 2002 har antallet ambulanser i Norge sunket fra 597 til 528.
På samme tid har befolkningen økt fra 4,5 til 5,1 millioner.
– Vi kan ikke forsvare at det blir færre biler på veiene. Ambulansene er allerede nede på et minimumsnivå, sier rådgiver i Fagforbundet, Hermann Albert.
– Men det er viktig å se på helheten og strukturen i systemet, ikke bare responstiden. Vi hadde håpet på en gjennomgang av pre-hospitale tjenester etter at NOU-rapporten «Først og fremst» ble lagt frem i desember 2015. Det skjedde ikke.Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Steinar Olsen, sier det er viktig å huske at responstiden er beregnet som et gjennomsnittstall for hele tjenesten, og ikke for den enkelte stasjon. Han påpeker at det er de regionale helseforetakene som er ansvarlig for organiseringen og finansieringen av prehospitale tjenester, som ambulansen hører under.