Anundsen om 22.juli-oppfølgingen: – Det viktigste har vært å snu holdningen og tenkningen rundt beredskap

Anders Anundsen (Frp) mener Norge er vesentlig bedre rustet for å møte terror nå enn vi var 22. juli for fem år siden. – Alt ligger til rette for at det skulle vært håndtert på en mye bedre måte, sier justis- og beredskapsministeren til Aftenposten.

– Hva har vært viktigst for deg i arbeidet med å forbedre de punktene med krass kritikk som kom fra 22. juli-kommisjonen, Anundsen?

– Å snu holdningen til beredskap og tenkning rundt beredskap.

– Hvordan da?

– At du alltid skal trå til. At du alltid skal fylle ansvarstomme rom. At du aldri skal la noe stå usikret. At det er bedre å gjøre noe enn å ikke gjøre noe.

– Det å sikre at man har en kultur og holdning i nødetatene som virkelig er å trå til, kraftsamle og bidra til å løse, samtidig som vi er sikre på at vi har så mye kapasitet og kompetanse tilgjengelig som nødvendig med klare ansvarslinjer, sier Anundsen.

Mener vi er bedre rustet i dag

– Dersom 22. juli hadde skjedd igjen i morgen, hva hadde vært annerledes og bedre i beredskapen vår?

– Systematisk og ressursmessig er vi rustet i dag på en helt annen måte enn vi var da, sier Anundsen.

Så begynner opplistingen:

– Vi har en helikoptertjeneste som er på 24 timer i døgnet. Vi har aldri hatt så lite nedetid på helikoptertjenesten som nå.

– Vi har nesten 1000 flere politifolk tilgjengelig nasjonalt. Forsvarets helikopter kan bidra på mindre enn én time. Vi har en helt ny samarbeidsavtale mellom forsvar og politiet.

– Vi har flere folk på operasjonssentralene. Vi har flere mannskaper i utrykningsenhetene med den nødvendige treningen.

– Vi har nødnett som gjør at kommunikasjonen ville vært på en helt anen måte. Vi har også nye rutiner for pågående livstruende vold (PLIVO), sier Anundsen, og trekker pusten.

– Så du føler deg sikker på at man ville vært mye bedre rustet i morgen enn man var 22. juli 2011?

– Ja, vi ville vært vesentlig bedre rustet. Alt ligger til rette for at det skulle vært håndtert på en mye bedre måte. Men det er viktig å huske at ethvert angrep vil ha ulike elementer som det er vanskelig å forberede seg på og som vil presse ressursene våre til det ytterste, sier han.

Les mer om saken hos Aftenposten

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.