Hopp til hovedinnhold


Forbedret ambulansetid: Til Stovner på 5 minutter

I fjor skrev avisen Groruddalen om at ambulansene ofte kommer for sent til oppdrag som haster mest. Nå har pipa fått en annen lyd.
Ambulansestasjonen på Brobekk er Norges travleste ambulansestasjon. I oktober i fjor skrev avisene om pasienter i Groruddalen som taper kampen om klokka når det kommer til utrykning og responstid.
I Stovner bydel møttes kravene om responstid bare ved fire av ti utrykkninger. Bør-kravet er å være på plass innen 12 minutter.
I sentrumsbydelene og på vestkanten er tallet oppe i 80-90 prosent. Etter oppslaget tok Jan Bøhler (Ap) problemstillingen opp i Stortinget, og seksjonsleder Oddbjørn Hagen ved Brobekk ambulansestasjon kan nå fortelle at de har begynt med pilotprosjekt med beredskapspunkt på Shell Grorud - og ser klare forbedringer etter bare fire uker.
- Det vi ser nå er at vi kan være på Stovner innen fem minutter. Før var det fra 13-15 minutter, sier han.
Ved nytt beredskapspunkt og å sette inn en bil ekstra har stasjonen på Brobekk fått 20 prosent mer måloppnåelse og 50 prosent redusert responstid. 

Redusert responstid

Stasjonen fikk midler til å øke bemanningen i oktober i fjor. Før den tid var responstiden på 56 prosent. Så gikk det opp til 62 prosent med ny enhet. Og bare med fire ukers beredskapspunkt på Grorud har måloppnåelsen gått opp 20 prosent til.

- I tillegg har vi halvert de oppdragene vi akkurat rakk innen kravet om 12 minutter. De som før var på 11 minutter har vi redusert til 5-6 minutter.
Det er fortsatt en problemstilling at adressen din skal avgjøre hvor raskt du får hjelp. Det er heller ingen hemmelighet at det er i Groruddalen man har blitt nedprioritert. Tall fra 2013 viser at man i cirka 80 prosent av tilfellene rekker fram i tide på vestkanten, så er tallene betydelig lavere på østkanten, mellom 30-50 prosent.

- Det er også flere oppdrag i Oslo øst enn på vestkanten. Det finnes flere grunner til det, blant annet flere eldre mennesker og mer sosiale utfordringer, forteller Hagen.

Må fortsette jobben

Stortingspolitiker Jan Bøhler (Ap) er glad for at Brobekk ambulansestasjon har jobbet med dette siden ifjor.
- Jeg vil tro at det nye beredskapspunktet vil bety mye mer for Groruddalen fremover.
Les mer om saken hos Groruddalen