Hopp til hovedinnhold


– Stadig flere utsettes for vold og trusler

Norges Ambulanseforbund krever at helsepersonell får trening i å takle farlige situasjoner, ifølge TV 2.

– Når man går inn en dør, så vet man aldri hva som venter en. Det er alltid en risiko, i alle fall i vårt yrke, sier Stian Olsen.
Han er ambulansearbeider i Bergen, og vant til en hverdag der liv og død er ingrediensene.
Fremst i pannebrasken, ligger ønsket om å hjelpe de han møter på sin vei. Dessverre er ikke alltid pasientene er like vennligsinnede.

– Jeg tenkte at dette ikke kunne være sant

Torsdag ble det nemlig full politiaksjon ved en bolig i Bergen, da en pasient trakk våpen og skjøt mot tre ambulansearbeidere som hadde rykket ut til et nødanrop.
– Da jeg fikk melding om at en av våre ambulanser hadde blitt skutt på, tenkte jeg at dette ikke kunne være sant. Man skyter ikke på ambulanser i Norge, sier ambulansesjef Guttorm Brattebø i Helse Bergen.
Seksjonsjef Jarle Lexau forteller at ambulansemiljøet i Bergen er preget av hendelsen.
– Det å bli skutt på er helt spesielt. Det setter i gang mye følelser hos folk, sier han.

Utsettes for vold og trusler

Politiet tror gjerningsmannen skjøt med en gasspistol, og alle kom heldigvis uskadde fra hendelsen.
Episoden er uheldig, men langt ifra sjelden. Ifølge tidsskriftet Ambulanseforum (ikke artikkel på nett), opplever mellom 20 og 40 prosent av alle ambulansearbeidere i Norge vold og trusler i løpet av ett år.
– Dette er et alvorlig problem, fordi vi ikke er godt nok trent til å møte de situasjonene som vi stadig oftere opplever i det daglige, sier leder Ola Yttre i Ambulanseforbundet.
Han mener myndighetene må bevilge ressurser til opplæring og trening av helsepersonell, slik at de er bedre rustet til å takle farlige situasjoner.

– Kan risikere at folk slutter

Yttre får sterk støtte fra ambulanseledelsen i Bergen. Lexau mener trening av helsepersonell må på dagsorden - pronto.
– Stadig flere utsettes for vold og trusler. Det er en uheldig utvikling, og hvis våre ansatte ikke blir bedre rustet, kan vi risikere at folk slutter fordi det blir for stor belastning.
På den positive siden sier Brattebø at det drives en viss kursing av de ansatte, men vedgår at dette nok kunne blitt gjort hyppigere.
Les mer om saken hos TV 2