Hopp til hovedinnhold


Hver femte ambulansesykepleier rammet av vold

SVERIGE: Antall tilfeller av trusler og vold mot ambulansepersonell øker kraftig. På to år har antallet rapporterte tilfeller doblet seg. Fagforbundet Alarm krever strengere straffer for å snu trenden, skriver Sveriges Television.
– Antall voldshendelser har økt, og om man spør ambulansemiljøet svarer de at noe må gjøres, sier Alarms forbundsleder Henrik Johansson.
I 2013 rapporterte verneombudene 181 tilfeller av «svært truende situasjoner med voldsinnslag». I 2014 var tallet steget til 244.
Tallene for 2015 viser at tallet nå har steget til 386 tilfeller. Det er en fordobling på to år.

Hver femte rammes

Alarm er en av de største fagforeningene med 1700 medlemmer. Fordelt på medlemmene betyr de siste tallene at cirka hvert femte medlem ble rammet av trusler eller vold i fjor.
Tilbøyeligheten til å rapportere kan selvfølgelig også ha steget blant ambulansepersonellet, men fagforbundet tror at forklaringen finnes i samfunnet. Og at risikoen har økt.  .
– Det er ingen tvil om at grov vold og organisert kriminalitet øker og tar nye former. Å behandle personer som er sønderslåtte og skutt hører nå til hverdagen, sier Henrik Johansson.

«Det trengs en kraftfull markering»

For å snu trenden krever forbundet at straffene skjerpes for de som begir seg på ambulansen.
– Det trengs en kraftfull markering fra lovstifterne at det forbindes med strenge følger å angripe oss som kommer for å hjelpe.
Hva får deg til å tro at vold og trusler mot dere kommer til å minske med strengere straffer? 
– Det er ikke sikkert at det minsker automatisk. Men det er en klar og tydelig markering på at dette gjør man ikke.
Les mer om saken hos SVT.se