Hopp til hovedinnhold


Opplevde nødsentralens store svakhet

I Norge har man i flere år jobbet med å finne gode tekniske løsninger på sms-varsling til nødetatene. – Vi kan ikke vente, sier døve Liv Eva Stø, som selv har opplevd skumle situasjoner i nød til NRK Norge.

Liv Eva Stø har ikke mulighet til å snakke med nødsentralen via telefon. Det har hun smertelig fått erfare fire ganger.
Mest kritisk var det den morgenen hun ble akutt uvel og besvimte.
Hun hadde aldri rukket å koble seg opp på nettet og sitte i kø hos tolketilbudet til NAV, som kunne formidlet beskjeden videre til nødsentralen.
– Det er skummelt å være alene, sier Liv Eva.
Men det er ikke bare på grunn av døve Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i 2013 slo fast at et sms-tilbud i nødssituasjoner burde eksistere.

Skulle komme i 2014

Planen var at sms-varsling skulle være på plass i løpet av 2014. Da var pilotprosjektet i gang, og statssekretær Vidar Brein-Karlsen sa til TV2at ambisjonen var å innføre sms-varsling for alle i løpet av året.
Flere land, blant annet Sverige, Storbritannia, Irland og Island, har allerede hatt tjenesten i flere år. I noen av dem er det kun døve eller stumme som kan registrere seg for tjenesten.
Men i Norge leter vi fortsatt etter de beste tekniske løsningene som gjør det mulig. 
– Ting tar lengre tid enn vi ønsker. Det er viktig at vi får på plass den beste løsningen, sier statssekretær Gjermund Hagesæter i Justis- og beredskapsdepartementet.

Vold i hjemmet

– Nå er det to år siden denne tjenesten skulle komme, det har tatt altfor lang tid, sier Åsmund Aukrust, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.
– Det er åpenbart at de med tale- og høreproblemer trenger det, men det er også andre situasjoner, for eksempel vold i hjemmet, sier Aukrust.
Han stiller seg uforstående til at det skal ta såpass lang tid å finne en teknisk løsning.
– Andre land har jo allerede tilbudet, sier Aukrust.
Selv har han en gang virkelig følt behovet for å kontakte politiet uten å snakke høyt. Han var på Utøya 22. juli 2011.
Les mer om saken hos NRK