Hopp til hovedinnhold


De ti mest leste sakene på Ambulanseforum i 2015

Ambulanseforum legger ut til sammen cirka 1000 medieklipp og saker hvert år. Det ligger over 6000 nettartikler på ambulanseforum.no. Er man interessert i et tema kan man bruke søkefeltet til å finne fram.

Årets ti mest leste saker viser at det først og fremst er faglige ting som er det mest populære stoffområdet på nettsiden vår.
I år som flere tidligere år er det quizene våre som er de som blir aller mest oppsøkt på ambulanseforum.no.
Hodeskader
1. Over 8000 har prøvd quizen vår om hodeskader i 2015.
Hjerterytmer
2. Over 7000 har tatt quizen om hjerterytmer. Den er faktisk laget i 2013. Siden den var populær da lagde vi nok en quiz om hjerterytmer som ikke så mange har fått med seg.
Ny akuttmedisinforskrift
3. I mars kom nye krav til akuttmedisinske tjenester. Artikkelen om ny akuttmedisinforskrift har vært hyppig lest på nettsiden vår gjennom året. Den største endringen for ambulansetjenesten sin del er at det er krav til at begge skal være autorisert helsepersonell i en ambulanse, og minst en må være autorisert ambulansearbeider. Det stiller høyere krav til utvelgelsen av vikarer, men det har også blitt noen utfordringer med om 2. års lærlinger kan gå som andremann på en ambulanse. Derfor har Helse og omsorgsdepartementet signalisert at det vil komme noen endringer i forskriften når det gjelder bestemmelsene om lærlinger.
Quizen om hva du kan om ny akuttmedisinforskrift havner også på årets topp ti liste.
HLR
4. Nye retningslinjer for hjertelungeredning ble lansert i Europa i oktober. Selv om de nye norske retningslinjene ikke kommer før i april 2016, er dette en av de mest leste sakene på nettsiden vår i år. Endringene på basal HLR er ikke store, men presiseringene er viktige.
Spinal stabilisering
5. Høringen om ny prosedyre for stabilisering av ryggsøylen har mange fått med seg. Om det har resultert i gode innspill vet vi ikke. Det er uansett historisk at vi prøver å enes om en nasjonal prosedyre i Norge.
Hjerneslag
6. Quiz om hjerneslag kom på slutten av 2014, men er like fullt en av de sakene våre lesere har vært mest innom.
Vanskelig EKG-tolking
7. Mange ambulansesykepleiere synes det er vanskelig å tolke EKG. Dette er en sak hentet fra Samverkan 112, som er ekvivalenten til Ambulanseforum i Sverige. En magisteroppgave i Sverige viste at ambulansesykepleierne i snitt hadde 54 prosent riktig på testen. De identifiserte 46 prosent av de EKG som talte for akutt hjerteinfarkt. 14 prosent mistolket EKG som viste ventrikkelflimmer, det vil si en hjertestanssituasjon.
Hvordan konvertere sykepleierutdanningen
8. Klarere retningslinjer for sykepleiere som ønsker ambulanseautorisasjon, har vært en slager på nettsiden vår siden 2012. Da kom Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) med noen presiseringer etter at det en stund så ut til å være fritt fram å få autorisasjon som ambulansearbeider med kun sykepleierutdanning.
Nakkekragediskusjon
9. Nakkekragen i søpla? Det har blitt forskjellige prosedyrer for nakkekragebruk i de ulike helseforetakene ettersom forskning har vist at det ikke nødvendigvis bare er av det gode med nakkekrage. Her redegjør Per Kristian Hyldmo, som holder på med en doktorgrad om temaet – og som derfor har lest all mulig forskning omkring spinal stabilisering, for sitt syn.
Evige utdanningsspørsmål
10. Bachelor paramedic - hvordan? Dette er også en gammel sak fra 2012, men viser at det er mange som lurer på reglene for opptak på bachelorstudiet som har vist seg å bli et av landets mest populære de to årene det har vært opptak. Her burde vi trolig lage en mer oppdatert sak ...
I tillegg er jobbmarkesidene og konferansesiden svært populære.