Hopp til hovedinnhold


Blålysmedisin som ikke fungerer

I løpet av et døgn tar 6000 nordmenn kontakt med legevakten eller ambulansetjenesten, står det i Aftenpostens leder.
Men det har lenge vært grunn til å tvile på kvaliteten i denne viktige, men ofte oversette delen av helsetilbudet. I fjor konkluderte en rapport fra Nasjonalt legevaktregister at interkommunale samarbeid mange steder hadde gitt "større legevakter med dårligere kvalitet". Også ambulansetjenesten, og de såkalte AMK-sentralene, har fått kritikk for svak kvalitet.

Stasjonær tjeneste for de minst syke

Fredag la et offentlig utvalg frem rapporten "Først og fremst". Et stykke på vei bekrefter utvalget at legevakttjenesten ikke fungerer som den skal. "Legevakt er i ferd med å bli en svak tjeneste i den akuttmedisinske kjede", heter det. Bemanningen er lav. Vikarbruken er høy. Få leger reiser ut til de pasientene som er sykest.
En slik utvikling er det stadig vanskeligere å forsvare. Mer sentraliserte og spesialiserte sykehus krever egentlig en mer kompetent ambulansetjeneste. Det krever lokale legevakttilbud som kompenserer for at det er langt til nærmeste sykehus. Men det motsatte har altså skjedd. Det er heller ikke til å forstå at ambulansepersonell fortsatt er en av de profesjonene i helsetjenesten som har minst utdanning og som kastes inn i akutte situasjoner fra de er 19 og 20 år gamle.

Krav til reisetid

Så hva kan gjøres?
Les hele lederen hos Aftenposten