Helsetopp må gå av etter å ha truet klinikkdirektør

Leder av Undersøkelsesenheten i Statens helsetilsyn, Gro Vik Knutsen, mislikte sterkt at klinikkdirektør Olav Røise gikk ut i Aftenposten med kritikk av enhetens arbeid, skriver Aftenposten.

Direktør Jan Fredrik Andresen i Helsetilsynet bekrefter over Aftenposten at Gro Vik Knutsen har trukket seg som leder i Undersøkelsesenheten og avdelingsdirektør i Statens helsetilsyn. Det skjer etter uttalelser hun kom med til klinikkdirektør ved Oslo Universitetssykehus, Olav Røise.

Ifølge et brev fra Røise til direktør Jan Fredrik Andresen, ble Røise oppringt av Knutsen 23. juni i år, rett etter at han hadde gått hardt ut mot konklusjonene i den foreløpige rapporten i Daniel-saken.

I brevet skriver Røise at Knutsen sa til ham at det kunne «ramme ham» hvis han gikk ut offentlig med kritikk. Hun understreket også overfor Røise at dette ville gå utover leger på Molde sjukehus.

Knutsen sa også, ifølge brevet, at Røise kom med «uhyrlige påstander» om hennes enhet ikke hadde den rette kompetansen til å vurdere om Daniel fikk forsvarlig behandling på Molde sjukehus.

«I strid med intensjonene»

Knutsen vil ikke svare på spørsmål fra Aftenposten, men avviser ikke innholdet i Røises brev. Hun skriver i en epost til Aftenposten at hun uttrykte seg «på en måte som jeg i ettertid innser er feil, og som var i strid med mine intensjoner».

«Helsetilsynet ønsker åpenhet og vil være lydhøre for kritikk. Kommunikasjonen med Røise gir inntrykk av det motsatte. Dette har jeg på det sterkeste beklaget overfor Røise og mine overordnede», skriver hun.

– Undersøkelsesenheten har som oppgave å finne ut hvorfor noe går galt. Da er det svært viktig å ha pasientperspektivet. Vi, helsepersonell, har en tendens til å forklare hendelser – ikke nøkternt analysere dem. Slik jeg leser rapporten. og dermed Helsetilsynets vurdering, opplever jeg at den ikke har pasientperspektivet. Hensynet til kollegialitet må – slik jeg ser det – alltid vike for hensynet til pasientene dersom feil gjøres. Ellers blir vi ikke bedre, sier Røise til Aftenpposten.

– Offentlighet helt avgjørende

– Hvorfor ville du gå ut offentlig med kritikken?

– Jeg har jobbet for åpenhet om feil og økt pasientsikkerhet i 30 år. Dessverre preges deler av norsk helsevesen fortsatt av en ukultur, der feil skjules og pårørende møtes med taushet. Min erfaring er at offentlighet, og en våken presse, setter fart på prosesser som må til for å få en endring til det beste for pasienter og oss helsepersonell.

Les mer om saken hos Aftenposten

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.